Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Förköpsrätt till fast egendom

    Jag vill göra ett lagligt avtal mellan jag och min kusin som tillsammans köpte en lägenhet nyligen att jag köper hans del om han avlider eller om han vill sälja den .
    Hur mycket kostar sådant avtal i så fall ni gör det?
    Tack

    Rådgivarens svar

    2018-10-15

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Förköpsrätt

    Det du beskriver i din fråga kallas för "förköpsrätt" eller "hembudsklausul", alltså att man i ett avtal bestämmer att en person har rätt att köpa den andra personens egendom före alla andra. Det är dock inte möjligt att avtala om en "förköpsrätt" eller "hembudsklausul" när det gäller avtal om fastigheter. Det är en princip som Högsta domstolen har slagit fast vid ett antal olika tillfällen. Det finns dock vissa undantag, exvis om fastigheten är en gåva och inte ett köp.

    Rekommendation

    Våra jurister hjälper er gärna att formulera ett avtal som är juridiskt bindande och som löser er situation. Jag kan inte uttala mig om exakt vad det kommer att kosta, framför allt eftersom att ni ber om något som är svårt att reglera juridiskt. Vill ni få hjälp via telefon att upprätta ett samäganderättsavtal (vilket är det ni ska upprätta) finns det mer information om det HÄR. Vill ni hellre boka ett fysiskt möte hittar ni information om våra andra tjänster HÄR.

    Jag hoppas att ni har fått klarhet i regleringen av förköpsrätt till fastigheter och önskar er lycka till med den nya lägenheten.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden