Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fördelning av huskostnader - Sambo

Hej!
Jag och min flickvän planerar att flytta ihop och vi ska bo i hennes hus, som hon är ensam ägare för. Hon har inga lån på huset så de enda kostnaderna som finns för huset är driften, elen, uppvärmning etc.
Nu vill hon som förslag inför mitt inflyttande i huset att jag betalar en likvärdig marknadsmässig hyra, alltså att jag då skulle vara med att betala husets drift men även framtida renoveringsbehov samt även investeringar i huset så som t ex planerade förändringar i huset. Jag tycker själv att jag inte ska ha skyldighet att betala investeringar i något jag inte äger och inte får någon rätt i vid eventuell framtida försäljning, utan bara kostnader för driften. Hur bör jag hantera denna fråga på bästa sätt med min flickvän utan att det blir konflikter?
Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-11-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

I det här fallet finns det ingen lag som säger hur ni bör dela upp kostnaderna, utan det är helt och hållet upp till er själva att komma fram till en lösning som passar för er båda. 

Som jag ser det kan ni lösa det på lite olika sätt. Din flickvän har en idé om hur hon vill göra, och det är egentligen inget fel med den idén rent rättsligt. Men om du tycker det är väldigt oschysst kanske det inte är en bra lösning för er två. 

En annan lösning är att ni gör en värdering av bostaden, och att du sedan köper halva bostaden av din flickvän. Om du är lika investerad i bostaden känns det säkert mer rätt att dela alla kostnader på hälften. 

En tredje lösning är att du köper in dig i bostaden allt eftersom att ni förbättrar den. Om bostaden till exempel är värd 800 000 och ni förbättrar den för 200 000 så att den blir värd 1 000 000, skulle du kunna få 10% av bostaden i utbyte mot att du har betalat för hälften av förbättringskostnaderna. 

Om ni bestämmer er för att du på något sätt ska köpa in dig i bostaden kan det vara bra att ni tar kontakt med en jurist för att undvika den s.k. skuldfällan. 

Vill du ha vidare hjälp med att upprätta en lösning, och kanske avtal för situationen, skulle jag rekommendera att du tar kontakt med en av våra jurister. Det kan du göra via den här länken

Jag hoppas att mitt svar har varit hjälpsamt. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden