Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fördelning av framtida värdeökning av enskild egendom

Hej,
Jag hoppas ni kan ge mig svar på följande fråga:
Vilket juridiskt dokument är bäst att upprätta i nedanstående situation?

Jag och min hustru har ett heltäckande äktenskapsförord. Jag har 1/1-del lagfart på fastigheten, tillika vår gemensamma bostad, som jag inköpte för 3 500 000 kr. Nu vill jag och min hustru dock att hon ska få ta del av den värdeökning på huset, utöver 3 500 000 kr, som uppstår i samband med att vi genomför framtida potentiella renoveringar. Eller, oavsett renoveringar, den värdeökning som uppstår under den tiden hon bor här. Vi vill ju inte att hon ska bo här och bidra med löpande utgifter eller annat och sedan inte ens ta del av en värdeökning...

Vi vill alltså att allt ska vara enskild egendom förutom huset, vilket hon ska ta del av värdeökningen på utöver det jag inköpte den för, 3 500 000 kr. Hur gör vi?

Rådgivarens svar

2019-07-21

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledning
Ni skriver att ni inte vill att huset ska vara enskild egendom och att värdeökningen ska delas lika mellan er. Om det så fallet så kan jag initialt säga att då behöver ni inte upprättad något särskilt dokument. Är huset inte någons enskilda egendom så kommer den anses vara giftorättsgods och vid en separation och bodelning delas mellan er till 50 % var, även värdeökningen. Är det dock så att ni vill att huset bara ska tillhöra en av er så måste det framgå att det är enskild egendom i ett äktenskapsförord. 

Huset som enskild egendom
Är huset enskild egendom redan idag genom ert äktenskapsförord så finns det tyvärr inget dokument som kan upprättas som ger din fru rätt till värdeökningen. Enligt äktenskapsbalken kan avkastning av enskild egendom vara giftorättsgods och således delas lika mellan parterna, men värdeökning räknas inte som avkastning, se 7:2 st 2. Med avkastning avses att egendomen genererar någon slags inkomst och inte bara att den kan säljas med vinst på grund av en värdeökning. 

Sammanfattning och råd
Det som ni önskar genomföra, att behålla huset som enskild egendom (om det inte är enskild egendom så föreligger inget problem, se ovan) och att värdeökningen delas lika mellan er, det är som sagt inte möjligt. Däremot kan man genom att justera ägandeskapet hitta en lösning. Ni kan i länken här komma i kontakt med någon av våra jurister på Familjens jurist som kan hjälpa er vidare. 

Mvh

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden