Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Förbättringsarbete - Hyresrätt

Får hyresvärd installera trådlöst nätverk och wifi för utrustning som mäter temperaturen? Försökt få svar på vad utrustning som mäter temperaturen innebär? 14 dagar i morgon Sedan jag ställde frågan

Rådgivarens svar

2019-02-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i hyreslagen (12 kap. jordabalken). 

Hyresvärdens rätt till förbättringsarbeten 

Standardhöjande åtgärder i en hyreslägenhet som kan påverka bruksvärdet på fastigheten får bara genomföras efter hyresgästens samtycke. I ditt fall verkar det dock röra sig om en relativt enkel förbättringsåtgärd, vilket inte kräver samtycke (jfr. RH 2000:32 där utökning av antal vägguttag inte krävde tillstånd). Efter tillsägelse minst en månad i förväg får hyresvärden låta utföra mindre brådskande förbättringsarbeten som inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten. Att installera temperaturmätare och WiFi kan inte anses vara brådskande och därför har hyresvärden "förvarnat" om installationen.

Sammanfattning 

Min uppfattning är att hyresvärden har rätt att installera temperaturmätaren och WiFi om tillsägelse har lämnats en månad i förväg. 

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. För vidare hjälp i ärendet kan du ta kontakt med en av våra duktiga jurister via följande länk. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden