Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Folkbokföringskrav vid övertagande av bostadsrätt?

    Hej!
    Mina föräldrar äger en bostadsrätt i Sthlm men bor i Vänersborg. Nu vill dom att jag och min bror skall få ta över den. Dom har pratat med bostadsrättsföreningen som säger att en utav oss måste vara skrivna på adressen. Kan det verkligen stämma? Om mina föräldrar skulle dö och vi fick ärva den tex så skall väl man inte behöva vara skriven där? Vi bor i hus bägge två och har inga planer på att skriva oss någon annanstans. 
    Med vänlig hälsning. 

    Rådgivarens svar

    2018-10-10

    Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.

    Kravet på folkbokföring från BRF:n
    Det finns inget lagstadgat krav på att ni måste vara folkbokförda på adressen. Tvärtom gäller sedan 2018-07-01 att det är straffbelagt att folkbokföra sig på felaktig adress om personen inte gör det av skyddsskäl, se 42 § lagen om folkbokföring. Invånarna ska vara skrivna där de faktiskt bor.

    Precis som du säger är det möjligt att äga en bostadsrätt genom arv utan att någon är skriven på den. Samma sak gäller för personer med fritidshus, en person med ett fritidshus kan äga det och samtidigt vara skriven på en annan adress där denne faktiskt bor. Sedan kan det ha betydelse för hemförsäkring huruvida personer är folkbokförda på adressen eller ej, så detta kan vara bra att kolla upp.

    Handlingsplan
    Huruvida föreningen stadgar något annat i sina stadgar blir svårt för mig att svara på. Jag rekommenderar er att kontakta bostadsrättsföreningen igen och be dem om hänvisning till på vilken grund de uppställer detta krav.

    Vänliga hälsningar,
    Beatrice

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden