Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Flyttstädning av pool

    Sålt mitt hus med tillhörande pool. Poolen var inte städad, o nu kräver köparen att hen ska ta dit en städfirma o skicka räkningen till mig?. Är det något hon har rätt att göra? Står inget i kontraktet om att poolen ska vara städad.

    Rådgivarens svar

    2019-08-31

    Hej!

     

    Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

     

    Allmänt om flyttstädning

    Det finns inga lagregler som regleras att flyttstädning ska ske eller hur flyttstädning av hus ska gå till i samband med försäljning.  Det kan härmed vara svårt att avgöra vad som gäller kring flyttstädning. Att bostaden ska vara flyttstädat skrivs nästan alltid in i kontraktet. Det finns dock ina regler om och skrivs sällan villkor i kontraktet om hur rent bostaden ska vara. Konflikter kan uppstå när säljaren och köparen har olika åsikter kring flyttstädningen ska gå till. Texter från t.ex. Mäklarsamfundet kan däremot ge lite vägledning. Enligt Mäklarsamfundets text om städning så är städning en del i överlåtelsen och om inget annat har avtalats så ska bostaden vara väl städad och rengjord vid köparens tillträde. Bl.a. ska tomt och trädgård lämnas i "vårdat skick". Vad detta innebär exakt är lite oklart.

    Om flyttstädningen inte når upp till godtagbar standard kan säljaren få stå för kostnaden om köparen kallar in en städfirma för att göra en ny städning.

     

    Tillämpning i din situation

    Huruvida du varit skyldig att städa poolen och är skyldig att ersätta kostnaderna för städfirmen avgörs av hur kontraktet är formulerat, samt exakt vilket skick poolen varit i vid överlåtelsen. Tomten och trädgården inkluderas normalt i flyttstädning och ska vara i "vårdat skick". Det kan däremot göras undantag beroende på vad man kommit överens om i avtalet. Om du varit skyldig att städa poolen är det också oklart om poolen varit så pass smutsig att det ändå inte kan accepteras som en godtagbar standard. Detta avgör om du är skyldig att ersätta köparen för städfirmans kostnader. 

     

    Med anledning av att denna fråga inte är helt enkel att svara skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en av våra jurister på Familjens Jurist som kan ge dig ett säkrare svar efter att ha fått ett bättre grepp om omständigheterna i just din situation. Vi finns tillgängliga på ett kontor nära dig eller över telefon till fasta priser (Familjens Jurist Digital), se länk till våra tjänster HÄR.

     

    Med vänlig hälsning,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden