Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Flyttstädning av en bostadsrättslägenhet

Hej! Vi har sålt en lägenhet i befintlig skick. Vi / ingen har bott i lägenheten. Den var tom och omöblerad.
Då vi eller någon annan inte har bott i lägenheten, den köpte vi som en ny produktion och den var städad av byggföretaget efter avslutad byggnation.
Köparen har varit i lägenheten dels på visning dels vid senare tillfälle. Efter tre dagar från inflyttningstillfället hävdar hon att den var ostädad med bl.a urinfläckar i badrummet, grus på golven, damm i skåpen mm. Listan är lång. Köparen som är själv mäklare åberopar en paragraf i köpte kontraktet om s.k. flyttstädning och vill att vi ska betala för den till henne med att swischa pengar. Vi dels bestrider att lägenheten var ostädat dels att betala till henne och hennes mindre åriga barn 5000 kr för detta. 

Rådgivarens svar

2020-09-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmän redogörelse

Köplagen reglerar köp av bostadsrätter, 1 § köplagen. Köplagen är dispositiv och det betyder att lagens regler inte tillämpas i den mån annat följer av ett köpeavtal, 3 § köplagen. Därför kommer jag endast att utgå ifrån köpeavtalet.

Flyttstädning

I frågan nämner du att köparen hänvisar till en paragraf i köpeavtalet och menar att du är ansvarig för flyttstädningen. Om det står att säljaren är ansvarig för flyttstädningen vid utflytt är du skyldig att fullgöra det. Det finns inga regler kring vilken standard flyttstädnigen ska ha. Om du och köparen har bestämt hur ren lägenheten ska vara vid inflyttningen så är det dessa villkor som gäller. Generellt kan man säga att en flyttstädning innebär betydligt mer än en vanlig veckostädning. På Fastighetsmäklarförbundets hemsida finns en lista på vad som bör ingå i flyttstädningen.

Din situation

Du är naturligtvis inte skyldig att flyttstäda om det är byggföretagets ansvar. Men om köparen anser att du är skyldig att flyttstäda kan köparen anlita en städfirma, vilket sker på din bekostnad. Om säljaren inte vill betala kan köparen ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Betalningsföreläggande innebär att Kronofogden hjälper till att driva in pengar när någon vill ha betalt. Om den som ska betala eller lämna tillbaka saken inte protesterar resulterar ansökningen i ett utslag. Utslaget kan sedan ligga till grund för Kronofogdens arbete med att driva in pengarna. Mitt råd är att du och köparen försöker att komma överens i den uppkomna situationen.

Rekommendation

Jag skulle rekommendera att du kontaktar en jurist för vidare hjälp med ärendet. På Familjens Jurist arbetar jurister med stor kunskap inom många rättsområden. Du kan boka en tid på Familjens Jurists hemsida.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden