Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får ingen bostad pga. skulder

Har en bekant som sitter väldigt illa till.han är ensamstående med två barn och har massor med skulder,han sitter i ett hus han skulle behöva sälja men han får ingen lägenhet pga skulderna.kan han begärahjälp med dettä av Halmstads kommundelen hur skall han göra? Skulle vara tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2017-08-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag beklagar den situation din bekanta har hamnat och och ska nedan redogöra för alternativ. Du skriver i din fråga att han har mycket skulder, men det framgår inte om han har några betalningsanmärkningar. 

Utmätning
Har din bekant skulder som förfallit till betalning riskerar han utmätning. Kronofogden försöker utmäta det som är till minst skada för personen i fråga och försöker in i det längsta undvika att utmäta bostaden. Om bostaden är pantsatt kan Kronofogden alltid kräva att den blir utmätt. Det innebär således att först utmäts övriga tillgångar och efter en avvägning om försäljningen beräknas ge ett överskott kan bostaden utmätas även om barn är bostatta där, se 4 kap. 3 § utsökningsbalken.

Hyreslägenhet
Hyresvärden godkänner hyresgäster. Det finns i hyreslagen inte några bestämmelser om vilka kontroller som ska eller får göras av presumtiva hyresgäster, utan det är upp till hyresvärden. Att hyresvärdar gör en kreditupplysning för att kontrollera betalningsanmärkningar och skulder får dock inte anses ovanligt då de vill kunna säkerställa att de erhåller hyra enligt avtalet. 

Hjälp från kommunen
Har din bekant inte möjlighet att skaffa bostad på egen hand kan han via socialförvaltningen i Halmstads kommun ansöka om hjälp. Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver, se 2 kap. 1 § socialtjänstlagen. Via socialförvaltningen är det möjlighet att få hjälp med korttidsboenden mm. Du kan läsa mer om vad de kan få hjälp med och kontaktuppgifter genom att klicka här

Det är även möjligt att ansöka om ett garantiboende via socialförvaltningen i kommunen. Du kan läsa mer om hur det fungerar och vad han själv behöver göra för att kunna erhålla en bostad på kommunens hemsida, klicka här

Sammanfattning
Sammanfattningsvis är det tufft på bostadsmarknaden om man har betalningsanmärkningar och stora skulder. Kommunen försöker hjälpa till, men det är ingen garanti att man snabbt erhåller en permanentbostad utan ofta får man bo i olika typer av korttidsboenden under en period. Jag hoppas han finner en lösning och att kommunen är till stor hjälp. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden