Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Får ingen bostad pga. skulder

    Har en bekant som sitter väldigt illa till.han är ensamstående med två barn och har massor med skulder,han sitter i ett hus han skulle behöva sälja men han får ingen lägenhet pga skulderna.kan han begärahjälp med dettä av Halmstads kommundelen hur skall han göra? Skulle vara tacksam för svar.

    Rådgivarens svar

    2017-08-29

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag beklagar den situation din bekanta har hamnat och och ska nedan redogöra för alternativ. Du skriver i din fråga att han har mycket skulder, men det framgår inte om han har några betalningsanmärkningar. 

    Utmätning
    Har din bekant skulder som förfallit till betalning riskerar han utmätning. Kronofogden försöker utmäta det som är till minst skada för personen i fråga och försöker in i det längsta undvika att utmäta bostaden. Om bostaden är pantsatt kan Kronofogden alltid kräva att den blir utmätt. Det innebär således att först utmäts övriga tillgångar och efter en avvägning om försäljningen beräknas ge ett överskott kan bostaden utmätas även om barn är bostatta där, se 4 kap. 3 § utsökningsbalken.

    Hyreslägenhet
    Hyresvärden godkänner hyresgäster. Det finns i hyreslagen inte några bestämmelser om vilka kontroller som ska eller får göras av presumtiva hyresgäster, utan det är upp till hyresvärden. Att hyresvärdar gör en kreditupplysning för att kontrollera betalningsanmärkningar och skulder får dock inte anses ovanligt då de vill kunna säkerställa att de erhåller hyra enligt avtalet. 

    Hjälp från kommunen
    Har din bekant inte möjlighet att skaffa bostad på egen hand kan han via socialförvaltningen i Halmstads kommun ansöka om hjälp. Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver, se 2 kap. 1 § socialtjänstlagen. Via socialförvaltningen är det möjlighet att få hjälp med korttidsboenden mm. Du kan läsa mer om vad de kan få hjälp med och kontaktuppgifter genom att klicka här

    Det är även möjligt att ansöka om ett garantiboende via socialförvaltningen i kommunen. Du kan läsa mer om hur det fungerar och vad han själv behöver göra för att kunna erhålla en bostad på kommunens hemsida, klicka här

    Sammanfattning
    Sammanfattningsvis är det tufft på bostadsmarknaden om man har betalningsanmärkningar och stora skulder. Kommunen försöker hjälpa till, men det är ingen garanti att man snabbt erhåller en permanentbostad utan ofta får man bo i olika typer av korttidsboenden under en period. Jag hoppas han finner en lösning och att kommunen är till stor hjälp. Lycka till!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden