Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Får hyresvärden stänga av ventilationen på natten?

    Hej!

    Får en hyresvärd stänga av ventilationen sytematiskt varje natt året runt?

    Rådgivarens svar

    2019-06-10

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för relevanta regler i hyreslagen och hur du kan gå vidare i din situation.

    Hyreslagen

    Reglerna i hyreslagen är tvingande till hyresgästens fördel om inte annat anges i lagen. Hyresvärden är ansvarig för ventilationssystemet i ett hyreshus. Hyreslagen ställer dock inte upp något tydligt krav på ett fungerande ventilationssystem dygnet runt och därför är det viktigt att du kollar upp ditt hyresavtal. Hyresavtalet kan eventuellt innehålla villkor som ger hyresvärden rätt att stänga av ventilationssystemet på natten.

    Hyresvärden ska dock tillhandahålla lägenheten i fullt brukbart skick för det avsedda ändamålet, vilket framgår av 15 § hyreslagen. Vad som menas med fullt brukbart skick varierar beroende på vilket ändamål lägenheten upplåtits till. Kraven på en bostadslägenhet är t.ex. högre än på ett garage.

    Din situation

    Lägenheten är inte i fullt brukbart skick om du inte kan använda den på grund av det avstängda ventilationssystemet. Då är hyresvärden skyldig att avhjälpa felet d.v.s. sätta på ventilationen på natten. Det är viktigt att du informerar hyresvärden i fall det avstängda ventilationssystemet orsakar dig besvär. Du kan exempelvis ha rätt till hyresnedsättning om inte hyresvärden avhjälper felet (11 § hyreslagen).

    Sammanfattningsvis kan hyresvärden ha rätt att stänga av ventilationen på natten om ni har avtalat om det i hyresavtalet. Om ni inte har avtalat om det och det orsakar dig besvär bör du påtala det för hyresvärden.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Behöver du hjälp med granskning av ditt hyresavtal är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister. Länken finner du HÄR.

    Vänliga hälsningar

    Fråga Juristen

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden