Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Får hyresvärden stänga av elen?

    Hej ! Jag hyr en lgh där elen ingår. Nu har jag inte kunnat betala hyran på 3 månader p.g.a att Fogden snor pengar som inte finns. Jag lever under existensminimum. Nu hotar värden med att stänga av elen. Får han verkligen göra det ? Han har ej lämnat detta till Fogden än. Så i praktiken kan jag ju bo kvar och ska han kräva hyra så får ju i så fall dra av för elen när han stänger av den. Tvivlar på att han får göra så.

    Rådgivarens svar

    2020-01-18

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

    Hyresvärden i fallet skall vända sig till Kronofogden för att få hjälp med en eventuell vräkning mot bakgrund till att hyran inte betalas. När en hyresgäst riskerar att bli vräkt från sin bostad är hyresvärden enligt lag också skyldig att anmäla detta till Socialtjänsten. Socialtjänsten spelar en viktig roll för hyresgästen när hot om vräkning uppstår. Socialtjänsten jobbar för att en vräkning ska kunna undvikas i allra högsta grad och skall erbjuder stöd till hyresgäster som riskerar att bli vräkta.

    I enlighet med 12 kap. 18 a § Jordabalken (JB) är hyresvärden skyldig att tillhandahålla el och vatten under den tiden du bor i hyresrätten. Hyresvärden får därmed i enlighet med lagen inte stänga av elen utan skall istället vända sig till Kronofogden. I det fall du är medlem i Hyresgästföreningen kan du ta kontakt med de för att få ytterligare hjälp med ditt ärende. 

    Jag hoppas verkligen att din situation löser sig! Har du ytterligare frågor är du hjärtligt välkommen att ställa dem till oss! 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden