Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Får hyresgästen renovera hyreslägenheten?

    Hej,
    Jag har förstahandskontrakt på en lägenhet, jag har lagt nytt marmorgolv och satte in el/golvvärme då det är så kallt i köket. Jag tog bort linoleummattan i hallen och slipade fram vackert trägolv. Nu säger förvaltaren att jag ska ta bort och återställa; Slå bort marmorgolv o plocka bort golvvärmen, istället lägga linoleum eller laminatgolv samt lägga över parkett i hall eller dylikt.
    Har de rätt att begära det? En utsedd entreprenör ska komma och ge kostnadsförslag och jag ska betala för återställandet. Kan jag be att få ha kvar det fram tills jag i sånt fall flyttar? Förstår att värden inte ska stå för min renoverade yta om det går sönder mm.
    Verkar ju dumt när det är ren förbättring,

    Rådgivarens svar

    2020-03-15

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse om vad som gäller i din situation.

    Renovering i lägenhet av hyresgästen

    Den rättsliga regleringen för hyresrätter hittas i jordabalkens (JB) tolfte kapitel. Huvudregeln är att en hyresgäst inte har rätt att ändra i lägenheten utan att få hyresvärdens samtycke, men det finns ett undantag på denna regel. 

    Det undantaget är att bostadshyresgästen har rätt att på egen bekostnad att utföra målning, tapetsering och jämförliga åtgärder i hyresrätten (12:24a JB). Exempel på jämförliga åtgärder är montering av persienner, kakelsättning av kök och våtrum, byte av golvlister, inläggning av heltäckande mattor på linoleumgolv, byte av innerdörrar och vred samt uppsättning av träpanel i hall och rum. Om hyresgästen exempelvis byter innerdörrarna ska dessa dörrar förvaras och vårdas eftersom de fortfarande är hyresvärdens egendom. 

    Hyresgästen är skyldig att ersätta hyresvärden för de kostnader som uppkommer när lägenheten återställs, om inte hyresgästen själv återställer lägenheten. Om åtgärderna minskar lägenhetens bruksvärde har hyresvärden också rätt att få ersättning gör skadan. Bruksvärdet kan exempelvis minskas om arbetet inte har utförts fackmässigt eller om hyresgästen har använt extrema färger eller mönster. Vid beräkning av skadan utgår man oftast ifrån vad det kostar att återställa lägenheten till normalt skick. 

    Frågan om skyldighet för hyresgästen att betala ersättning prövas av hyresnämnden (12:24a 3st JB). Om det däremot är fråga om missuppfattning av hyresgästens rätt att vidta åtgärder utan hyresvärdens samtycke prövas talan av allmän domstol.

    Din situation

    En hyresgäst har rätt att göra vissa ändringar i hyreslägenheten, men dessa ändringar ska vara av mindre karaktär. Ändringarna som du har gjort är att byta golv, sätta in golvvärme samt ta bort linoleummattan och slipade fram ett trägolv. Jag har inte tillgång till samtliga omständigheter så jag vet inte hur mycket dina arbeten förändrade lägenheten, men det verkar som att du har gjort ganska stora förändringar. Stora förändringar omfattas inte av undantaget att bostadsgästen har rätt att vidta vissa åtgärder i lägenheten. Även om du ser detta som ett förbättringsarbete kan det finnas omständigheter som gör att din hyresvärd inte gör det. Din hyresvärd kan ha rätt att begära att du återställer lägenheten, jag kan inte svara med säkerhet eftersom jag inte har tillgång till samtliga omständigheter.

    Rekommendationer

    Om du vill ha kvar dessa ändringar i lägenheten tills det att du flyttar ut kan du försöka prata med din hyresvärd och komma överens. Kan ni inte komma överens kan du kontakta en jurist för att få vidare hjälp och vägledning i ditt ärende, du och juristen kan också diskutera samtliga omständigheter så att du får ett mer exakt svar. Här kan du få kontakt med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist på telefon eller personligt möte till fast pris.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden