Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får grannen gräva på min mark?

Hej
Våran granne har kulverterat ett dike utan vårat medgivande som vi är delägare till. Han är själv inte delägare men gränsar till diket. Han har gjort det i syfte att förbättra för sig själv.
Vad är rätt och fel och vad är nästa steg om man inte kommer överens?

Rådgivarens svar

2019-01-25

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag tolkar din fråga som att din granne grävt ett dike på er mark utan ert medgivande. 

 

Brott

Det är inte tillåtet att gräva i annans mark eller på annat sätt använda den utan tillstånd genom servitut eller annat avtal (bortsett från allemansrätten). Det kan exempelvis bli fråga om brottet skadegörelse (brottsbalken 12 kap 1 §). Har er granne i samband med detta tagit något, såsom sten eller grus, kan det vara fråga om det som kallas åverkan (brottsbalken 12 kap 2 a §).

 

Skadestånd

Bortsett från den eventuellt brottsliga biten kan er granne bli skadeståndsskyldiga för den skada som grannen orsakat (skadeståndslagen 2 kap 1 §). 

 

Sammanfattning

Prata med din granne och se om ni kan komma överens om en lösning. Går inte detta och du vill gå vidare i ärendet skulle jag rekommendera dig att ringa Polisen och upprätta en anmälan. Skulle det väckas ett åtal mot din granne slås din begäran om skadestånd ihop med brottmålet. Du kan även välja att stämma din granne i domstol för att få skadestånd, men detta kan bli en dyr process. Mer om stämningsansökan kan du läsa HÄR.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden