Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Exet vägrar betala för gemensamt lån och månadsavgift för samägd bostadsrätt

    Jag delar bostad med mitt ex men hon betalar varken hyra eller lånet som vi har gemensamt. Hon bor inte i lägenheten och inte jag heller men hon anser att jag ändå ska betala allting och hon säger att hon inte har råd att betala hyran. Och hon är redan skyldig mig över 50.000kr och säger att jag ska få tillbaka det när vår kontantinsats kommer. 
    Hur ska jag göra och vart kan jag vända mig då jag inte kommer ha råd att stå och betala flera tusen på en bostad som jag har ihop med mitt ex och dessutom så har jag nu köpt en ny lägenhet.

    Rådgivarens svar

    2019-09-19

    Hej och stort tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga.

    Jag tolkar det som att du äger en bostadsrätt tillsammans med ditt ex och att ni har separerat. Jag förstår det även som att den ”hyra” du nämner utgörs av månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller då en person som man äger en bostadsrätt och tagit lån tillsammans med inte betalar sin del av kostnaderna.

    Vad gäller angående avgiften till bostadsrättsföreningen? 

    En bostadsrättsförening har enligt 7 kap 14 § bostadsrättslagen rätt att ta ut en avgift av föreningsmedlemmarna. Om ni äger bostadsrätten gemensamt så har ni ett solidariskt ansvar för månadsavgiften. Att man är solidariskt betalningsansvarig betyder att man är ansvarig för varandras del av månadsavgiften och att bostadsrättsföreningen har rätt att kräva endast en av er på hela avgiften om den andre inte betalar för sin del.

    Vad gäller angånde kostnaderna för lånet?

    Det vanligaste när man tar banklån tillsammans med någon annan är att man blir solidariskt betalansvariga enligt 1 kap 2§ skuldebrevslagen, om inte banken i fråga har några andra villkor. Av 1 kap 2§ 2 st skuldebrevslagen följer dock att vardera part som betalat för mer än sin egen del av skulden har rätt att kräva den andra parten på dennes del av skulden genom en så kallad regresstalan.

    Hur kan du gå vidare?

    Att du betalar hela avgiften och lånet trots att ni äger bostadsrätten tillsammans och båda står på lånet innebär att du kan ansöka om betalningsföreläggande vid Kronofogdemyndigheten för de utlägg som du har gjort för ditt ex räkning. Det kostar 300 kronor att ansöka, men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Om din ex nekar betalningsskyldighet kan målet prövas hos tingsrätten för att få en exekutionstitel i form av ett domstolsavgörande. Denna exekutionstitel ger kronofogden i sin tur möjlighet att driva in skulden åt dig.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! 

    Om du vill du ha hjälp med att gå vidare med ditt ärende så rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. Du kan boka en tid med en jurist över telefon eller besöka något av Familjens Jurist kontor. Länk till bokningen finns här.

    Vänliga hälsningar,

    Isabelle Hepsever

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden