Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ersättningsskyldighet vid borttappad nyckel

Hej,
Har en hyresvärd rätt att debitera mig som hyresgäst för ett låsbyte på grund av tappad nyckel?
I hyresavtalet samt på nyckelkvittensen står det att man ska ersätta borttappade nycklar samt passerbrickor men ingenting om låsbyte för en kostnad av 3800kr. Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2018-06-19

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om hyra hittas i jordabalken (JB).

Låsbyte
Enligt 2 kap. 2 § JB är nycklar att anses som byggnadstillbehör, alltså att de tillhör byggnaden. Hyresgästen ska vårda hyreslägenheten och det som tillhör, 12 kap. 24 § JB. Om hyresgästen orsakar någon form av skada på lägenheten, genom vållande eller genom vårdslöshet, så är hyresgästen skyldig att ersätta för den uppkomna skadan.

Sammanfattning
Nycklarna ingår i det som tillhör lägenheten, vid borttappande av nyckel så uppkommer skador i form av låsbyte och nya nycklar. Hyresgästen är skyldig att ersätta för all skada som uppkommit genom dennes vårdslöshet. Tyvärr så kan hyresvärden debitera dig för låsbytet till följd av den borttappade nyckeln.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden