Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Dolda felförsäkring

Hej
Vi ska sälja vårt hus. Vi har haft besiktnings man ute från Obm. Vårt hus hade inga anmärkning alls. Nu rekommenderar fastighetsbyrån att vi ska teckna en dolda fel försäkring.
Vi tycker attdet känns onödigt men känner oss veliga i frågan. Därav vår fråga till er. Hur ska vi tänka. Mvh Marie Wallberg

Rådgivarens svar

2018-02-25

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Ett dolt fel är något som finns redan vid köpet av en fastighet/bostad och som inte heller kan upptäckas vid en noggrann besiktning. En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att en köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör dock ofta att köpesumman blir lägre. Ett alternativ är däremot, såsom din mäklare rekommenderat, att teckna dolda felförsäkring.

Försäkringen ger dig som säljare ett visst skydd mot köparens eventuella krav på grund av dolda fel. Skyddet består främst i att försäkringsbolaget åtar sig att utreda ditt ansvar som säljare. Om du bedöms vara ansvarig för ett dolt fel i fastigheten, kan försäkringen också betala ut ersättning till köparen (men då får du betala en självrisk på ca 30 % av prisbasbeloppet). .

Jag kan tyvärr inte uttala mig i hur ni ska tänka i denna fråga då jag inte vet vad det är för typ av fastighet, hur den ser ut, hur gammal den är osv. Hoppas dock att informationen ovan är till hjälp. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet eller boka tid hos en av våra familjejurister.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden