Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Dolda felförsäkring

    Hej
    Vi ska sälja vårt hus. Vi har haft besiktnings man ute från Obm. Vårt hus hade inga anmärkning alls. Nu rekommenderar fastighetsbyrån att vi ska teckna en dolda fel försäkring.
    Vi tycker attdet känns onödigt men känner oss veliga i frågan. Därav vår fråga till er. Hur ska vi tänka. Mvh Marie Wallberg

    Rådgivarens svar

    2018-02-25

    Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Ett dolt fel är något som finns redan vid köpet av en fastighet/bostad och som inte heller kan upptäckas vid en noggrann besiktning. En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att en köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör dock ofta att köpesumman blir lägre. Ett alternativ är däremot, såsom din mäklare rekommenderat, att teckna dolda felförsäkring.

    Försäkringen ger dig som säljare ett visst skydd mot köparens eventuella krav på grund av dolda fel. Skyddet består främst i att försäkringsbolaget åtar sig att utreda ditt ansvar som säljare. Om du bedöms vara ansvarig för ett dolt fel i fastigheten, kan försäkringen också betala ut ersättning till köparen (men då får du betala en självrisk på ca 30 % av prisbasbeloppet). .

    Jag kan tyvärr inte uttala mig i hur ni ska tänka i denna fråga då jag inte vet vad det är för typ av fastighet, hur den ser ut, hur gammal den är osv. Hoppas dock att informationen ovan är till hjälp. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet eller boka tid hos en av våra familjejurister.

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden