Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Byta bostad med förälder

    Hej,
    min mor ska 2020 flytta från villan där jag och mina halvbröder vuxit upp. Mamma ska själv flytta till en lägenhet, hon är ogift och bor ensam. Jag och min sambo vill ta över huset och bo där. Mina bröder tycker också att det är en bra idé.
    Några avrundade siffror:
    Huset värderas till 9 milj. kr (uppskattat)
    Nya lägenheten kostar 8 milj. kr
    Jag och min sambo har 2,5 milj i kontantinsats om vi säljer vår lägenhet.
    Har ett förslag på lösning som jag skulle vilja bolla med någon sakkunnig:
    Jag och min sambo finansierar mammas lägenhet med 2,5mkr och lånar resten. Vi får besittningsrätt i villan och kan ta lånet på lägenheten med huset som säkerhet.
    När tiden är kommen för vår mor och hon går bort så säljs lägenheten. Min och min sambos kontantinsats läggs i villan och ett nytt lån, återigen med huset som säkerhet, löser ut mina bröder. Detta bygger på en överenskommelse att huset "säljs" när vi flyttar dit och att mäklarnas oberoende värderingar av huset är den köpeskilling som gäller.
    Är det här ett vanligt och smidigt sätt att göra upp en sån här affär? Hur blir det med reavinstskatten?
    Huset köptes för ca 500.000 kr så det är stor värdeökning.
    Tack på förhand

    Rådgivarens svar

    2019-01-16

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Den lösning du har föreslagit är möjlig att genomföra men det kräver att ni alla är överens genom hela processen. Jag ser det som svårt att skydda denna överenskommelsen genom avtal eller liknande men den är möjlig om samtliga av er mors arvingar är överens om det genom hela processen.

    Om ni vill vara säkra genom hela processen att ni kommer få huset när er mor går bort är att ni endera köper huset redan i dagsläget eller att er mor ger er huset genom ett testamente. Köper ni huset i dagsläget kommer er mor tvingas betala vinstskatt på försäljningen vilket troligtvis inte är till hennes fördel.

    Jag kan tyvärr inte svara på om detta är en vanlig lösning på denna situation då jag tidigare inte varit med om att situationen löses på detta sätt. Skattemässigt så kommer dödsboet tvingas till att betala skatt på vinsten som görs efter att ni köper bostaden. Ni kan också lösa ut övriga dödsbodelägare genom att tillföra kapital till dödsboet. Då betalar ni ingen vinstskatt när huset tillfaller er. Det här innebär dock att du som äger bostaden kommer endast få räkna med 500 000 kr som inköpspriset av bostaden även fast ni i praktiken betalat mer när ni tillfört kapital till dödsboet. Tänk också på att ni inte får någon besittningsrätt till huset om ni flyttar in där utan ni borde i sådant fall upprätta någon typ av nyttjanderättsavtal som tillåter er att bo i huset.

    Så för att förtydliga tycker jag endast ni ska genomföra denna lösning så länge alla är överens om att det är en bra idé. Tänk också på att bostadsrättsföreningen kanske inte tillåter att er mor bor i lägenheten när det är ni som äger den. Ni bör även kolla med banken om de godkänner att ni belånar huset för att finansiera lägenheten eftersom ni inte äger huset. Så innan ni genomför några transaktioner tycker jag ni ska kolla detta dels med banken och dels med bostadsrättsföreningen. Det kan vara så att någon av parterna inte tillåter att ni gör på detta sätt.

    Jag hoppas detta var svar på er fråga och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

    Med vänlig hälsning,

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden