Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Bostadstillägg

    Bostadsbidrag. Jag är 27 år och bor med min sambo oxå 27 år i hans hus. Han är långtidssjukskriven och får 13 tusen i månaden. Jag själv är arbetslös och helt utaninkomst . Min sambo däremot har sparat ca 500 tusen på sitt konto som han inte rör. Men kan jag söka bidrag ändå för att kunna betala liten del av boendet varje månad ?

    Rådgivarens svar

    2018-01-15

    Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en kort redogörelse för vad som gäller.

    En person som har sjukersättning eller aktivitetsersättning kan ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Detta under förutsättning att personen är bosatt i Sverige. Försäkringskassan beviljar i regel bostadstillägg utan tidsbegränsning för den som har sjukersättning.

    Vad avser beloppet beror det på hur mycket personen betalar för sin bostad och hur stora inkomster denne har, även om personen är gift eller sambo påverkar. Den som är gift eller sambo får tillgodoräkna sig halva bostadskostnaden. Högsta godtagbara bostadskostnad är hälften av den nivå som är för ensamstående. Personen kan som mest få 2 610 kronor per månad. Det motsvarar 96 procent av bostadskostnaden upp till 2 500 kronor samt 70 procent av bostadskostnaden mellan 2 500 och 2 800 kronor.

    För ansökan hänvisar jag er hit och huruvida de sparade pengarna påverkar bedömningen hänvisar jag er till Försäkringskassans kundtjänst, som är skyldiga att svara på era frågor.

    Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister. 

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden