Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bostadstillägg

Bostadsbidrag. Jag är 27 år och bor med min sambo oxå 27 år i hans hus. Han är långtidssjukskriven och får 13 tusen i månaden. Jag själv är arbetslös och helt utaninkomst . Min sambo däremot har sparat ca 500 tusen på sitt konto som han inte rör. Men kan jag söka bidrag ändå för att kunna betala liten del av boendet varje månad ?

Rådgivarens svar

2018-01-15

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en kort redogörelse för vad som gäller.

En person som har sjukersättning eller aktivitetsersättning kan ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Detta under förutsättning att personen är bosatt i Sverige. Försäkringskassan beviljar i regel bostadstillägg utan tidsbegränsning för den som har sjukersättning.

Vad avser beloppet beror det på hur mycket personen betalar för sin bostad och hur stora inkomster denne har, även om personen är gift eller sambo påverkar. Den som är gift eller sambo får tillgodoräkna sig halva bostadskostnaden. Högsta godtagbara bostadskostnad är hälften av den nivå som är för ensamstående. Personen kan som mest få 2 610 kronor per månad. Det motsvarar 96 procent av bostadskostnaden upp till 2 500 kronor samt 70 procent av bostadskostnaden mellan 2 500 och 2 800 kronor.

För ansökan hänvisar jag er hit och huruvida de sparade pengarna påverkar bedömningen hänvisar jag er till Försäkringskassans kundtjänst, som är skyldiga att svara på era frågor.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister. 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden