Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bostadsrättsförenings styrelse möjlighet att ta ut avgift retroaktivt

Hej,

Jag har hyrt ut min bostadsrätt sedan 9 månader tillbaka (1 september 2019). Först nu, på hyresavin för juni 2020, anges en avgift för andrahandsuthyrning samt en större summa för retroaktiv andrahandsuthyrning. Det är skrivet i föreningens stadgar att dem KAN ta ut en avgift för andrahandsuthyrning men det är inget vi diskuterat när jag ansökte om beviljelse. Har dem rätt att retroaktivt ta ut denna avgift utan att meddela mig?

Rådgivarens svar

2020-06-17

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan att gå igenom vad som kan gälla i ditt fall.

Har styrelsen rätt att ta ut avgift för andrahandsuthyrning retroaktivt?

En styrelse till en bostadsrättsförening har rätt att ta ut en avgift från den bostadsrättshavare som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand. Avgiften får vara högst 10 % av prisbasbeloppet per år (7 kap. 14 § 5 st. bostadsrättslagen). 

Jag tolkar din fråga som att du visste om att det stod i stadgarna när du började hyra ut din bostadsrätt i andra hand att styrelsen kan ta ut en avgift. Ordet "kan" kan vara något luddigt. Trots "luddigheten" skulle jag nog ändå säga att styrelsen har rätt att kräva dig på den här avgiften retroaktivt. Så länge det stått i stadgarna när du påbörjade din andrahandsupplåtelse att styrelsen har den här möjligheten gör styrelsen inget fel när de kräver dig på avgiften för hela hyresperioden, eftersom du, genom att ansöka om att få hyra ut i andra hand, får anses ha gått med på att styrelsen eventuellt tar ut en extra avgift. Om ni diskuterat saken eller inte tror jag inte ändrar något faktum. Jag tror heller inte att det ändrar faktum att de kräver dig på summan först nu.

Skulle det däremot vara så att det inte stod i stadgarna när du började hyra ut din lägenhet i andra hand att styrelsen kan ta ut en avgift för andrahandsuthyrning, utan detta var något som tillkom i stadgarna någon eller några månader in i din uthyrning kan de inte kräva dig på avgift för de månader du hunnit hyra ut innan stadgeändringen gjordes. 

Sammanfattning

Jag skulle alltså anta att de har rätt att kräva dig på avgift för andrahandsuthyrning retroaktivt så länge som det stått i stadgarna under hela hyresperioden att en avgift kan komma att tas ut. Man får nog se det som att den som väljer att hyra ut i andra hand även går med på att betala den här extra avgiften, om så skulle bli aktuellt. Du kan förstås alltid försöka prata med styrelsen kring det här, om du inte redan har gjort det, för att se vad de säger.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Behöver du hjälp i framtiden med juridik kring din bostadsrätt kan du alltid ta kontakt med Familjens Jurist som bl.a. arbetar med bostadsrättsjuridik. Du är också mer än välkommen att höra av dig till Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden