Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bostadsrättsförening tar fel avgift

Hej! Min bostadsrättsförening har tagit ut en avgift som är baserad på en yta som är 11 kvm större än min lgh-yta. När jag påpekar detta och vill ha avgiften sänkt så vägrar de. Har jag rätt och vart vänder jag mig för att få hjälp?

Rådgivarens svar

2017-07-14

Hej och tack för att du vänt dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Grunderna för beräkning av avgiften du betalar till din bostadsrättsförening ska vara inskrivna i föreningens stadgar. Föreningen har inte rätt att ta ut en avgift som är större än den i stadgarna föreskrivna.

I ditt fall verkar det som att det är lägenhetsytan som är beräkningsgrunden för avgiften och att föreningen använt sig av en felaktig uppgift kring din lägenhets yta vid beräkningen. Föreningen har alltså ingen rätt att ta ut den felaktiga avgiften av dig. Jag vet inte hur diskussionerna mellan dig och bostadsrättsföreningen sett ut. Om det skulle vara så att föreningen är av en annan åsikt än dig kring lägenhetsytan så tycker jag att du och bostadsrättsföreningen tillsammans mäter lägenhetsytan enligt gällande standard för bostadsmätning. Den här broschyren ger en sammanfattning av standarden. 

Om du är helt säker på att din uppfattning om lägenhetens storlek och avgiftens beräkning är den rätta föreslår jag att du bara betalar den avgift som du är skyldig till att göra enligt stadgarna.

Har du fler funderingar är det bara att återkomma så ska vi försöka svara på dem.

Ha en trevlig helg!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden