Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Bo i hyresrätt och bostadsrätt parallellt

    Jag bor i en bostadsrätt med min man 4,5 mil från en stad som min dotter vill bo i. Hon står nu med mig som medsökande på boplats. Om vi lyckas få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt kan jag då bo där bara på veckorna och i min bostadsrätt på helgerna? 

    Rådgivarens svar

    2019-04-22

    Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga! Nedan besvaras fråga om ifall det finns juridiska hinder mot att bo i hyresrätt och bostadsrätt samtidigt, samt om ifall det är tillåtet för dig såsom förstahandskontraktsinnehavare att bo i lägenheten endast under veckorna, medan du bor i din bostadsrätt under helgerna, samtidigt som din dotter bor i hyresrätten permanent.

    Det saknas juridiskt hinder mot att inneha och nyttja bostadsrätt parallellt med en hyresrätt. Det är alltså inte förbjudet att inneha både en bostadsrätt och en hyresrätt. När det kommer till frågan om det är tillåtet för dig att bo i lägenheten endast under veckorna, är det centrala att du använder lägenheten enligt avsett ändamål. Alltså såsom bostad. Av förutsättningarna i frågan framgår att din dotter står med som medsökande till boplats, och att du avser att bo i lägenheten under helger. Detta är tillräckligt för att kunna anse att du använder hyresrätten enligt avsett ändamål med uthyrningen. Dubbelt boende är heller inte grund för förverkande av hyresrätt (det vill säga grund för hyresvärden att i framtiden säga upp lägenheten). Således fungerar det att göra såsom du har tänkt. Angående folkbokföring vid dubbelt boende ska den göras där du har din huvudsakliga vistelse. Bedömningen avseende detta ska i sådant fall göras av skatteverket. Var du är folkbokförd kan få betydelse för framtida bedömning om huruvida du verkligen använder hyreslägenheten som bostad, men är inte avgörande. Det kan vid eventuella framtida meningsskiljaktigheter mellan dig och hyresvärden angående om du verkligen bor i denna, bli du som behöver styrka att du använder hyresrätten som bostad (har bevisbördan). Observera att det inte är tillåtet att hyra ut hyresrätten till annan utan tillstånd från hyresvärden. Hyresvärdens tillstånd krävs inte för att din dotter ska kunna bo i lägenheten tillsammans med dig.

    Med vänlig hälsning,

    Adam Ask

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden