Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bestrida en faktura för flyttstädning

Hej, Jag har sagt upp min hyresrätt hos kommunalt/stiftelseägt bolag och lämnade nycklarna 2021-03-31 enligt kontraktet. Det skedde i januari en besiktning av lägenheten och jag fick då informationsblad om hur avflyttsstädning skulle göras. Jag anlitade ett städbolag som flyttstädade hela lägenheten 2021-03-30 och lämnade en garanti om att åtgärda eventuella brister i städningen inom 14 dagar, de erbjuder ingen kostnadsersättning eller reglering av faktura pga brister. 1/4 flyttad ny hyresgäst in och har samma dag skickat klagomål på städningen, inklusive foton, till hyresvärden. Hyresvärden har då beställt städning genom sitt städbolag och väntar sedan till 12/4 med att ringa och informera mig om att jag ska betala fakturan om 3250kr för städmissarna, motsvarande det belopp som deras städfirma fakturerat dem. Enligt mitt hyresavtal står det att jag är skyldigt att lämna lägenheten städad men vad jag kan se står det inget om att hyresvärden har rätt att fakturera mig för städmissar. Jag försöker hävda att de inte kan fakturera mig utan att först gett mig (och blir då mitt anlitade städbolag) en chans att åtgärda bristerna. De svarar att de bara kan släppa in bolag som de har avtal med. Jag har bett dem påvisa vad i hyreskontraktet som ger dem legala grunder att fakturera mig för städningen men får inget svar. Kan jag bestrida en kommande faktura som är utställd på mitt namn? Än så länge har de bara skickat fakturan som de fått från sitt städbolag och verkar vilja att jag ska betala den, behöver jag isf även bestrida detta?

Rådgivarens svar

2021-04-24

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bestrida en faktura från hyresvärden

En hyresgäst som anser att en faktura är felaktig kan bestrida fakturan. Det sker genom att vända sig till hyresvärden via brev eller e-post. Det är viktigt att spara en kopia av brevet eller mejlet som sedan kan användas som bevis om ärendet hamnar hos domstol. När man skriver ett bestridande är det viktigt att vara tydlig och skriva fakturanummer, utfärdandedatum och totalbelopp. Det är också viktigt att ange varför man bestrider fakturan.

Inkassoföretag

Hyresvärden kan neka bestridandet av fakturan och då kan ärendet hamna hos ett inkassoföretag. Då måste hyresgästen skicka ett bestridande till inkassoföretaget.

Kronofogden

Ärendet kan hamna hos Kronofogden om hyresvärden ansöker om ett betalningsföreläggande enligt lagen om betalningsföreläggande och handräckning (BFL). Betalningsföreläggande innebär att med hjälp av Kronofogden driva in en skuld. Hyresgästen kan bestrida hyresvärdens ansökan om betalningsföreläggande. Ett bestridande ska ske skriftligt inom en viss angiven tid till Kronofogdemyndigheten, 31 § BFL. Efter bestridandet kan hyresvärden välja att gå vidare med ärendet till tingsrätten, 33 § BFL. Om inte personen bestrider i rätt tid, kommer Kronofogden att meddela ett utslag, 42 § BFL. Ett utslag kan jämföras med en dom och där står det att hyresgästen ska betala det som framgår av utslaget.

Sammanfattning och råd

Mitt råd är att du vänder dig till hyresvärden och bestrider fakturan, om du anser att fakturan är felaktig. Det är bäst att bestrida båda fakturorna, den som är utställd i ditt namn och den som har skickats från städbolaget till hyresvärden. Det kan dock resultera i en domstolsprocess om hyresvärden inte ger sig. Det är därför bäst att försöka komma överens med hyresvärden för att undvika en eventuell process. 

Om du behöver ytterligare rådgivning är du välkommen att kontakta Familjens Jurist. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden