Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Besittningsskydd andrahandsuthyrning

Hej.

Min mormor hyr en bostadsrätt av en äldre dam, hon har hyrt den i 34 år och nu vill den äldre damen sälja/hyra ut sin villa och flytta tillbaka till lägenheten istället, i kontraktet har dom inte avtalat bort besittningskyddet.
Så min fråga är om min mormor omfattas av besittningskyddet eller ej?

Jag vet att det blivit reglerat i senare lagar angående hyra av bostadsrätt men då min mormor har ett kontrakt sedan 34år tillbaka så vet vi inte vad som gäller riktigt.

Enligt en dom jag hittade så bör dom gamla lagarna gälla då dom gjorde det i det fallet, handlar inte riktigt om samma sak men gäller samma lag och besittningskyddet nämns.
Länk till domen: https://lagen.nu/dom/rh/2016:80

Är ändå osäker på vad som gäller så därför kontaktar jag er i hopp om svar.

Mvh 

Rådgivarens svar

2019-04-28

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Mycket riktigt så gäller inte lagen om privatuthyrning på det avtal som din mormor ingått för 34 år sedan. Detta framgår dels av domen som du hänvisar till men också av övergångsbestämmelserna i privatuthyrningslagen som anger att det för avtal innan den lagen trädde ikraft så gäller 12 kap. jordabalken (JB).

Enligt 12:46 JB har en hyresgäst rätt till förlängning av hyresavtalet, dvs. besittningsskydd om inte någon av de undantagssituationer som nämns i 12:46 JB är aktuella. Dessa undantag rör bl.a. om man som hyresgäst inte skött sina förpliktelser ex. betalat hyran i tid.

För att en andrahandshyresgäst som din mormor nu är, ska erhålla det skydd som jag nämnt ovan måste hennes hyresförhållande med förstahandshyresgästen varat i mer än två år i följd, se 12:45 JB. Eftersom att din mormor haft det här hyresförhållandet i nu 34 år samt att besittningsskyddet inte avtalats bort så har hon besittningsskydd.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny eller vända dig till någon av våra jurister på Familjens jurist här.


Mvh
Asal

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden