Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Besiktningsprotokollets betydelse för krav vid avflyttning

Min sambo står på vårat gamla hyresavtal som vi sagt upp. Idag på besiktningen framkom skador som jag ej godkänner. Jag anser att skadorna funnits förut, innan vi flyttade in. Jag skrev dock under detta protokoll då hyresvärden var otrevlig och nästan hotfull mot mig. Jag undrar främst om detta är giltigt då jag skrev under, när min sambo står på avtalet. Jag har inte stått på något avtal alls. Tänkte ta detta vidare men vill veta om protokollet är giltigt när jag skrivit under? Rent tekniskt kan min sambo som är hyresgäst, säga att han ej visste att jag skrev under detta och att han ej godkänner skadorna. Finns det några lagar kring just detta?

Rådgivarens svar

2022-07-22

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller. Jag kommer att börja med att redogöra för när man som hyresgäst kan bli ansvarig för skador. Därefter följer en redogörelse för vilken roll ett besiktningsprotokoll spelar i händelse av tvist. Jag kommer därefter att svara utifrån er situation. Avslutningsvis följer en rekommendation.

Hyresgästens ansvar för skador

I 24 § hyreslagen framgår att hyresgästen ska ersätta alla skador som orsakats genom vållande, vårdslöshet eller försummelse av hyresgästen eller någon som denne ansvarar för. Förutom ett ansvar för sitt eget handlande bär hyresgästen ansvaret för till exempel gäster eller hantverkare som denne själv har anlitat. Hyresgästen kan även bli ansvarig för följdskador som uppstår på grund av att denne inte felanmält skador. 

Hyresvärden har bevisbördan för att skadan inträffat under hyresgästens hyrestid och för skadans storlek.

Vad innebär besiktningsprotokollet

Besiktningsprotokoll är inte lagreglerade. Besiktningsprotokoll är bra bevis för att skador har inträffat under hyresgästens hyrestid. Det vanligaste sättet för en hyresvärd att bevisa att en skada har inträffat under hyresgästens hyrestid är att jämföra ett besiktningsprotokollet vid inflytt med besiktningsprotokollet vid utflytt.

Det vanliga är att både hyresvärden och hyresgästen undertecknar besiktningsprotokollet. Protokollet blir då ett starkare bevismedel, eftersom det då indikerar att hyresvärden och hyresgästen är överens om skicket som framgår där. Eftersom besiktningsprotokollet endast är ett bevismedel som talar i en viss riktning, är det inte en garanti för att en domstol kommer att göra en likadan bedömning.

Din situation

Att det inte är hyresgästen som undertecknat besiktningsprotokollet, utan hyresgästens sambo, kan ha betydelse för protokollets bevisvärde. Protokollet är dock inte ogiltigt eller tappar sitt bevisvärde helt bara för att hyresgästen inte skrivit under det. Jag kan inte uttala mig, och kan inte hitta någon praxis på, vilken betydelse det har att du som sambo har skrivit under det. Hyresvärden kan argumentera för att din underskrift ändå har viss betydelse eftersom du också använt lägenheten.

Att man har känt sig trängd att skriva på ett besiktningsprotokoll innan man har reflekterat över det är vanligt förekommande. Det går inte att "återta" sin underskrift och besiktningsprotokollet förlorar inte sitt värde på grund av detta. Om det faktiskt har förekommit hot eller dylikt kan bedömningen bli annorlunda.

Jag kan, sammanfattningsvis, inte med säkerhet säga hur stor betydelse ert besiktningsprotokoll hade haft vid en domstolsprövning. Eftersom jag inte vet hur besiktningsprotokollet varit utformat kan jag inte svara på vad ni har förbundit er till. Vissa besiktningsprotokoll innehåller formuleringar där man förbinder sig att ersätta skador som man, i och med besiktningsprotokollet, konstaterat föreligger. Hur besiktningsprotokollet är utformat kan i slutändan också vara av betydelse om ni blir ersättningsskyldiga eller ej.

Rekommendation

Jag rekommenderar er att vara tydliga med att ni motsätter er att ersätta skador som ni anser förelåg innan er hyrestid. Om ni anser att hyresgästen, hen som stått på kontraktet, inte godtagit besiktningsprotokollet kan ni framföra det också och kanske få en ombesiktning.

Vill hyresvärden ha ut ersättning, som ni motsätter er att betala, måste hyresvärden stämma er i tingsrätten. Jag rekommenderar er att anlita ett ombud om det skulle bli en rättslig process. Hyresvärdar är, ofta, anslutna till fastighetsägarorganisationer och får juridisk hjälp därifrån. Om ni behöver juridiskt biträde har Familjens Jurist fastighetsjurister som kan hjälpa er. Ni kan boka en tid genom att klicka på länken.

Jag hoppas du har fått lite mer klarhet i din fråga. Har du någon ytterligare fråga eller fundering är du varmt välkommen att ställa en ny.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.