Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Besiktning och försäkring på hus

Hej, mina föräldrar köpt ett hus i oktober månad som var besiktade av mäklaren genom Anticimex och de har inte besiktat själva det. Huset värmas med vattenburen  golvvärmare och elelement . De såg häromdagen att några metalrör som  leder golvvärmen har rostat eller oxiderat . De är lite oroligs att dessa rör kan gå sönder och vattnet skada hela huset.och de har redan ett villaförsäkring hos folksam . De talade med en firma som sade att den är inte farlig och behöver inte åtgärdas . Men mina föräldrsr är oroliga över det. De undrar vad ska hända ifall rören spricker och skada hela huset  i framtiden ? . Ska de bli skylfiga för vattenskadan? . Tack så mycket

Rådgivarens svar

2017-11-12

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Du skriver att huset besiktigades på mäklarens initiativ genom Anticimex. Jag rekommenderar dina föräldrar att kontakta mäklaren eller Anticimex och begära att få ta del av besiktningsprotokollet (om ni inte redan har det) för att ha ett bevis på att besiktning har skett innan köpet. För att vara på säkra sidan är det dock alltid bra att anlita en egen besiktningsman vid köp av hus. Vid en egen besiktning kan man själv gå med och man har även möjlighet att kräva skadestånd om besiktningsmannen var vårdslös i sin besiktning. Dina föräldrar kanske kan få ett intyg om att rören ser okej ut av firman de pratade med.   

En hem och villaförsäkring täcker vanligtvis vattenskador orsakade av läckage från bland annat ledningssystem för vatten och anordningar anslutna till t.ex. värmepanna. Dock gäller alltid en självrisk, som ibland är högre vid läckageskador än vid andra skador. Försäkringen kan också ställa vissa oaktsamhetskrav som man måste iaktta och även kräva att villan ska vara besiktigad. Dina föräldrar borde kontakta sitt försäkringsbolag för att veta vad som gäller för deras försäkring.

Såvida de rostiga rören inte var ett uppenbart fel vid köpet och huset är godkänt vid besiktningen bör inte dina föräldrar behöva stå till svars om det skulle uppkomma en vattenskada. Jag kan dock inte ge er en klar bedömning eftersom det finns många faktorer som kan påverka hur utfallet skulle bli, t.ex. om rören är fackmannamässigt dragna, när skadan på rören uppstod etc. Jag rekommenderar därför er att vända er till Anticimex och Folksam för att ta reda på vad som gäller i just ert fall.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

Vänliga hälsningar,
Sofia Berg 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden