Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Besiktning av bostadsrätter

    Hej!

    Vi är en liten förening som byggdes för ca 2 år sedan. Nu i våras var det dags för 2 års besiktning men som inte blivit av även fast vi skickat flera anmärkningar. Vi har haft kontakt med dem under året men sen årsskiftet har kontakten upphört helt.
    Vi har inte hört någonting ifrån byggföretaget eller vår kontaktperson där. Vi har försökt med en massa olika sätt och märkt att han nu struntar i oss.

    Hur ska vi göra nu?
    Vad är nästa steg?

    Rådgivarens svar

    2019-06-25

    Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Jag tolkar din fråga som att föreningen är en bostadsrättsförening.

    Vad gäller i din situation?

    När en bostadsrättsförening anlitar ett företag för slutbesiktning gäller vanligen att föreningen har rätt till garantibesiktning inom två år. Detta följer till exempel av 7 § i ABT 06 – allmänna bestämmelser för totalentreprenader. Jag förutsätter att det följer av ert avtal med besiktningsföretaget att ni har rätt till garantibesiktning.

    Det är beställaren, alltså din förening, som ansvarar för att påkalla besiktningen. Om besiktningsföretaget inte utför garantibesiktning trots att ni har rätt till det så kan det utgöra avtalsbrott.

    Om du vill gå vidare med ditt ärende

    Om du anser att besiktningsföretaget har agerat i strid mot avtalet så kan föreningen väcka talan mot besiktningsföretaget och kräva att de fullgör avtalet genom att genomföra besiktningen. Om ni vill ha hjälp med att driva denna fråga kan du ta hjälp av någon av våra jurister, https://familjensjurist.se/vara-tjanster/bostadsrattsjuridik/.

    Med vänlig hälsning

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden