Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Besiktning av bostadsrätter

Hej!

Vi är en liten förening som byggdes för ca 2 år sedan. Nu i våras var det dags för 2 års besiktning men som inte blivit av även fast vi skickat flera anmärkningar. Vi har haft kontakt med dem under året men sen årsskiftet har kontakten upphört helt.
Vi har inte hört någonting ifrån byggföretaget eller vår kontaktperson där. Vi har försökt med en massa olika sätt och märkt att han nu struntar i oss.

Hur ska vi göra nu?
Vad är nästa steg?

Rådgivarens svar

2019-06-25

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att föreningen är en bostadsrättsförening.

Vad gäller i din situation?

När en bostadsrättsförening anlitar ett företag för slutbesiktning gäller vanligen att föreningen har rätt till garantibesiktning inom två år. Detta följer till exempel av 7 § i ABT 06 – allmänna bestämmelser för totalentreprenader. Jag förutsätter att det följer av ert avtal med besiktningsföretaget att ni har rätt till garantibesiktning.

Det är beställaren, alltså din förening, som ansvarar för att påkalla besiktningen. Om besiktningsföretaget inte utför garantibesiktning trots att ni har rätt till det så kan det utgöra avtalsbrott.

Om du vill gå vidare med ditt ärende

Om du anser att besiktningsföretaget har agerat i strid mot avtalet så kan föreningen väcka talan mot besiktningsföretaget och kräva att de fullgör avtalet genom att genomföra besiktningen. Om ni vill ha hjälp med att driva denna fråga kan du ta hjälp av någon av våra jurister, https://familjensjurist.se/vara-tjanster/bostadsrattsjuridik/.

Med vänlig hälsning

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden