Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Beräkning av förbättrningar av fastighet

    Hej!
    Min bror har köpt ut mig från vårt sommarställe. Våra föräldrar köpte den första tomten med fastighet 1952 och en intilliggande tomt 1972. Vi fick det som gåva 1987 ca. Jag har fått fram köpeskillingarna från Landsarkivet i Härnösand.
    På skatteverkets sida kan jag hitta schablonberäkning per kvm och år för en villa.
    Det som har byggts är gästhus, snickarbod, garage, bastuhus, större friggebod m.m. Pappa gick bort 2018 och det finns inga kvitton utom hans anteckningar och år. Jag har kvm yta på de olika byggnaderna men alltså inga kvitton. Jag läste att man kan göra ett "Öppet yrkande" och skriva vad man tror det kostade.
    Fastigheten ligger i Ekerö kommun. Jag har ringt olika juristfirmor men får inte något bra svar.

    Min fråga: hur göra en schablonuppskattning av de byggda fastigheterna och förbättringarna gjorda från år 1952 och framåt?

    Med vänliga hälsningar

    Rådgivarens svar

    2019-07-07

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Jag förstår din sitatution som så att:

    - din bror har köpt ut dig från en fastighet ni fått i gåva

    - flertalet nybyggnationer har genomförts sedan fastigheten ursprungligen köptes 1952 respektive 1972

    - du ska betala vinstskatt och undrar hur du kan göra avdrag för de nybyggnationer som gjorts då du saknar kvitton

    Inledning
    Till en början kan det förtydligas att när du och din bror erhöll fastigheten i gåva så övertog ni era förändras skatterättsliga ställning. Det vill säga att precis som du utgått från är det köpeskillingen som dina föräldrar ursprungligen betalade som också blir den du beaktar vid beräkningen av skatten. Det betyder också att du får göra avdrag från skatten med kostnaderna för nybyggnationer som genomförts före du fick fastigheten i gåva.

    Nuläge
    När du saknar kvitton eller fakturor kan du fortfarande begära avdrag. Du behöver då andra dokument eller handlingar som kan styrka omfattningen och tidpunkten för byggnationerna. Det handlingar som skatteverket vill se då kan exempelvis vara foton eller ritningar, kontoutdrag eller lånehandlingar, bygglovshandlingar och fastighetsdeklaration. Din pappas anteckningar och åren där kanske räcker för att kunna undersöka prisstatistik för byggnationerna. Vet ni vem eller vilka som utförde byggnationerna så kanske de kan finnas information där. Boverket sammanställer olika byggnationskostnader från SCB så söker du prisstatistik rekommenderar jag att du vänder dig till någon av dem. 

    En sista påminnelse är att du bara kan beakta halva kostnaderna av byggnationerna då du fått fastigheten tillsammans med din bror.

    Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga annars är du välkommen att vända dig till någon av våra jurister här som jobbar med fastighetsrätt.

    Mvh

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden