Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Bankens säkerhet vid samägande

    Jag och min sambo köper ett torp. Jag är arbetslös så sambon står ensam på lånet till torpet, men båda står som ägare hälften var på köpeavtalet.
    Kan banken ha invändningar på ett sådant avtal eftersom min sambo ger bort halva bankens säkerhet till mig?

    Rådgivarens svar

    2018-06-26

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Banken har fortfarande fullgod säkerhet trots att äganderätten går över till dig. Detta då banken i de allra flesta fall begär säkerhet i pantbreven som är intecknade i fastigheten. Säkerheten består då i pantbreven, vilka är kopplade till ett värde i fastigheten. De är inte kopplade till äganderätten. Om låntagaren inte skulle betala sina räkningar kan alltså fastighetens värde tas i anspråk, även till den del den förslår på annans ägandeandel i fastigheten. Det kan däremot vara lämpligt av andra skäl att försöka fördela det så att ägarna också står som medlåntagare. Det framstår ofta som en rättvis fördelning, men är som inget måste. Banken lär inte ha invändningar mot avtalet sålänge som erforderlig säkerhet erbjuds.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
    Vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden