Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bankens säkerhet vid samägande

Jag och min sambo köper ett torp. Jag är arbetslös så sambon står ensam på lånet till torpet, men båda står som ägare hälften var på köpeavtalet.
Kan banken ha invändningar på ett sådant avtal eftersom min sambo ger bort halva bankens säkerhet till mig?

Rådgivarens svar

2018-06-26

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Banken har fortfarande fullgod säkerhet trots att äganderätten går över till dig. Detta då banken i de allra flesta fall begär säkerhet i pantbreven som är intecknade i fastigheten. Säkerheten består då i pantbreven, vilka är kopplade till ett värde i fastigheten. De är inte kopplade till äganderätten. Om låntagaren inte skulle betala sina räkningar kan alltså fastighetens värde tas i anspråk, även till den del den förslår på annans ägandeandel i fastigheten. Det kan däremot vara lämpligt av andra skäl att försöka fördela det så att ägarna också står som medlåntagare. Det framstår ofta som en rättvis fördelning, men är som inget måste. Banken lär inte ha invändningar mot avtalet sålänge som erforderlig säkerhet erbjuds.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden