Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Avtalsvillkor i hyreskontraktet – vad gäller?

    Hej, jag har skrivit ett kontrakt med en hyresgäst. Som löper ett år (171003-181002). Det är andrahandsuthyrning och en bostadsrätt. Däremot har jag skrivit på kontraktet att jag senast 3 månader före slutdatum ska meddela de om kontraktet skall förlängas eller inte. Jag ville diskutera med avtalen och kontaktade de den 9 juli och fick svaret om att de vill vänta med att diskutera avtalet fram till dess att de återvänt hem från sin semester i början av augusti. För att det skulle vara 3 månader före slutdatum 3 oktober så skulle jag egentligen ha hört av mig till de senast 3 juli. Vad gäller i detta fall?

    Rådgivarens svar

    2018-08-10

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag kort gå igenom hur uppsägningsreglerna ser ut när en bostadsrätt hyrs ut i andra hand för att sedan säga något om avtalsfrihet.

     

    Privatuthyrningslagen

    Enligt privatuthyrningslagen 3 § upphör ett hyresavtal att gälla automatiskt vid hyrestidens slut och någon uppsägning behövs inte. Trots detta får avtalet sägas upp i förtid. Uppsägningstiden är en månad från hyresgästens sida och tre månader från hyresvärdens sida, om inte längre uppsägningstid avtalats (eller att det inte ska gå att säga upp i förtid alls från hyresvärdens sida vilket man också kan skriva i avtalet).

     

    Avtalsfrihet

    Avtalsfriheten sträcker sig väldigt långt i Sverige, vilket innebär att man kan ingå avtal om det mesta. Ni har skrivit in att du ska meddela om hyrestiden kommer förlängas eller inte, senast tre månader före slutdatum. Om ni inte skrivit in vad som händer ifall du inte uppfyller din del av avtalet händer inte heller något, såvida de inte lider skada av ditt avtalsbrott.

     

    Sammanfattning

    Det som gäller i detta fall är det ni avtalat. Om detta bryts mot har du begått avtalsbrott, men om det inte står specificerat i avtalet vad konsekvenserna blir händer ingenting så länge de inte lider skada av ditt avtalsbrott. Avtalet kommer upphöra gälla när hyrestiden går ut om ni inte väljer at förlänga det.

     

    Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden