Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Avtala bort hyresgästens rättigheter

Hej!
Jag funderar på att hyra ut min fullt möblerade lägenhet 1a som jag har förstahandskontrakt på med hyresvärdens tillstånd (hyresrätt). Jag betalar 3400 kr ungefär i månaden. Jag har tänkt att hyra ut för 6300 kr. Det är inte så hög hyra om man tittar på bostadsmarknaden men det är ju ändå en fördubbling av min egna hyra som hyresgästen betalar. Därför är jag rädd att jag i senare skede blir stämd för oskälig månadshyra.

Till min fråga: Kan inte jag be hyresgästen skriva under en paragraf där det står att genom signering av kontraktet accepterar hyresgästen månadshyran i sin helhet och säger upp sin juridiska rätt att anmäla oss till hyresnämnden och begära återbetalning för det efter utflytt ? Är det juridiskt bindande och giltig paragraf enligt gällande lagar och regler? OM svaret är nej, hur kan jag då juridiskt sett skydda mig från att bli stämd och dömd till återbetalning av oskälig månadshyra? 

Rådgivarens svar

2018-12-10

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i hyreslagen (12 kap. jordabalken). 

Avtala bort hyreslagen 

Hyreslagen är tvingande till hyresgästens förmån (hyreslagen 1 § 5 st). Det innebär att förbehåll i avtal som är till hyresgästens nackdel inte är gitliga. Avtal som innehåller mer gynnande bestämmelser än vad hyreslagen gör är däremot giltiga. 

I ert fall skulle avtalet vara till hyresgästens nackdel och därmed vara ogiltigt. 

Skydda dig mot att bli stämd för oskälig månadshyra 

Du kan inte undvika hyreslagens regler på något speciellt sätt. Det enda du kan göra (i princip) är att hoppas på att din hyresvärd inte känner till reglerna om oskälig hyra eller att de inte ansöker om återbetalning inom rätt tid. För säkerhetsskull är det nog smart att du sparar de pengar som du får utöver den skäliga hyran, så att du kan betala tillbaka dem snabbt och smidigt om hyresgästen skulle kräva återbetalning. Hyresgästen kan bara kräva tillbaka hyra som betalats i upp till ett år före ansökan om återbetalning skickats till hyresnämnden (hyreslagen 55 e § 2 st). 

Sammanfattning 

Ni kan inte avtala bort hyresgästens rätt att kräva återbetalning av oskälig hyra. Det ni kan göra är att hyra ut lägenheten till ett oskäligt pris och hoppas att de inte kräver återbetalning. Min rekommendation är att du hyr ut till den skäliga hyran, men med ett påslag om 10-15 % då lägenheten är möblerad.  

För hjälp med att upprätta ett hyresavtal kan du boka tid hos en av våra duktiga jurister.

Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden