Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Avhysning

    Jag har en man som hyr min lägenhet i anda hand. Han står inte skriven på adressen. Han vägrar betala hyr och flytta ut ur mitt hem. Min fråga är. Har jag rätt att byta lås på dörren trots att han ha sina möbler där.

    Rådgivarens svar

    2018-02-25

    Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en kort redogörelse för vad som gäller.

    Under förutsättning att uppsägningen av andrahandshyresavtalet skett i enlighet med lag eller avtal gäller följande.

    Med bevis om att andrahandshyresgästens avtal sagts upp är det möjligt att ansöka om avhysning hos Kronofogden. Kronofogden kan då hjälpa till med att tvinga ut andrahandshyresgästen ur bostaden.

    Ansökan om vanlig handräckning

    Vanlig handräckning kan till exempel gälla avhysning, överlämnande av lös egendom och borttagande av egendom. Ansökan om vanlig handräckning kostar 300 kronor, men denna kostnad kan du begära ersättning för i din ansökan. Du kan även ha med kostnader för ditt arbete eller ombud, normalt 420 kronor. När du fått ett utslag om handräckning kan Kronofogden verkställa, det vill säga genomföra, det som står i utslaget för en viss avgift som oftast tas från svaranden.

    Vad du bör göra

    En ansökan om vanlig handräckning förefaller vara det bästa alternativet. Men innan den processen skulle du kunna påtala för andrahandshyresgästen att du tänkt ansöka om handräckning, vilket eventuellt kan få personen att flytta ut med hänsyn till de eventuella kostnaderna som i sådana fall kommer att hamna på hen.

    Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet eller boka tid hos en av våra familjejurister.

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden