Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Avhysning

Jag har en man som hyr min lägenhet i anda hand. Han står inte skriven på adressen. Han vägrar betala hyr och flytta ut ur mitt hem. Min fråga är. Har jag rätt att byta lås på dörren trots att han ha sina möbler där.

Rådgivarens svar

2018-02-25

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en kort redogörelse för vad som gäller.

Under förutsättning att uppsägningen av andrahandshyresavtalet skett i enlighet med lag eller avtal gäller följande.

Med bevis om att andrahandshyresgästens avtal sagts upp är det möjligt att ansöka om avhysning hos Kronofogden. Kronofogden kan då hjälpa till med att tvinga ut andrahandshyresgästen ur bostaden.

Ansökan om vanlig handräckning

Vanlig handräckning kan till exempel gälla avhysning, överlämnande av lös egendom och borttagande av egendom. Ansökan om vanlig handräckning kostar 300 kronor, men denna kostnad kan du begära ersättning för i din ansökan. Du kan även ha med kostnader för ditt arbete eller ombud, normalt 420 kronor. När du fått ett utslag om handräckning kan Kronofogden verkställa, det vill säga genomföra, det som står i utslaget för en viss avgift som oftast tas från svaranden.

Vad du bör göra

En ansökan om vanlig handräckning förefaller vara det bästa alternativet. Men innan den processen skulle du kunna påtala för andrahandshyresgästen att du tänkt ansöka om handräckning, vilket eventuellt kan få personen att flytta ut med hänsyn till de eventuella kostnaderna som i sådana fall kommer att hamna på hen.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet eller boka tid hos en av våra familjejurister.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden