Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Avhysning - Vanlig handräckning

Hej, Min kompis har hyrt ut sin insatslägenhet i andrahand.
Enligt kontraktet ska hyresgästen betala hyran per den 26:e varje månad vilket HG ej gjort och är nu uppsagd.
Min kompis åkte dit för att hämta nyckeln enligt avtalat, då har HG bytt lås och öppnar inte dörren.

Vad finns att göra?

Rådgivarens svar

2019-03-11

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i brottsbalken (BrB), lagen om betalningsföreläggande och handräckning (BFL) och jordabalken (JB). 

Avhysning 

Din vän får inte bryta upp låset på eget hand och köra ut hyresgästen. Då kan hen göra sig skyldig till hemfridsbrott ev. olaga intrång (se BrB 4:6). 

Det som din vän kan göra är att ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogden angående vräkning av hyresgästen (Se BFL 3 § 1 p). Här kan du läsa mer om vanlig handräckning och om hu du ansöker om det. En ansökan om avhysning kan framställas tilsammans med en ansökan om betalningsföreäggande (för att få betalt för den obetalda hyran ex.). Enligt JB 12:42 kan din vän även ha rätt till skadestånd när avtalet sägs upp på grund av förverkande (ex. p.g.a. obetald hyra). 

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i frågan. Om du undrar över någo i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. För vidare hjälp i ärendet, exempelvis med skadeståndsanspråket, vill jag rekommendera kontakt med en av våra duktiga jurister. Via den här länken går det att boka tid. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden