Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Avhjälpande eller prisavdrag?

Hej!
Jag tittade på en bostadsrätt i november 2018 "innan visning", la ett bud (3.000.000) högre än utgångspris (2.650.000) dagen efter som köparen godtog. Lägenheten är nybyggd, säljaren flyttade in 2016. Bud lämnades med hänsyn taget till all info i objektsbeskrivningen samt att säljaren ville bo kvar länge, helst till 30 november i år. Fick en visning av mäklaren (med utskriven objektsbeskrivning) i lägenheten och i stort sett alla övriga utrymmen innan mitt bud.
Nu inför tillträdet (30 november) berättar säljaren att det inte finns golvvärme i båda badrummen, något som både informerats ska finnas av mäklaren samt står tydligt och klart i objektsbeskrivningen.
Jag har omgående ifrågasatt detta, säljaren har bett om ursäkt - och först skrev säljaren att dom skulle låta installera golvvärme innan tillträde. När jag tacksamt accepterade detta backade säljaren och vill nu istället diskutera prisavdrag och ta in en "oberoende mäklare" som ska uppskatta skillnad i priset... Vad har jag som köpare för rättigheter och skyldigheter här?
Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-10-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i köplagen (KöpL) och jordabalken (JB). 

Prisavdrag 

Av JB går det att utläsa att en bostadsrätt räknas som lös egendom, vilket innebär att köplagen blir tillämplig. 

I ert fall verkar det vara ostridigt att ett fel i köpet föreligger, eftersom säljaren har medgett rättelse/avhjälpande (installera golvvärme) eller eventuellt ett prisavdrag. 

Prisavdrag ska egentligen bara bli aktuellt om rättelse inte kommer på fråga. Exempel på en sådan situation är om rättelsen skulle medföra oskäliga kostnader eller olägenheter för säljaren. I ert fall har jag dock svårt att se att rättelse skulle vara oskäligt. 

Om säljaren inte vill göra ett avhjälpande har du rätt till prisavdrag, men det är som sagt egentligen en sekundär påföljd. 

Prisavdraget fastställs genom att jämföra bostadsrättens värde i felfritt skick och hur mycket den är värd i det felaktiga skicket. I vissa fall kan reparationskostnad läggas till grund för bedömningen (ex. kostnaden för installation av golvvärme). 

Om felet beror på en avvikelse från vad säljaren särskilt utfäst (att golvvärme ska finnas) kan du även ha rätt till skadestånd. 

Sammanfattning 

I första hand ska ett avhjälpande ske, och i andra hand kan ett prisavdrag ske. Eftersom säljaren särskilt har utfäst att golvvärme ska finnas kan du även ha rätt till skadestånd. 

Vill du ha vidare hjälp i ärendet skulle jag rekommendera att du tar kontakt med en av våra skickliga jurister. Det kan du göra via den här länken

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen och om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden