Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Avdrag för förbättringsutgifter

Hej. Sambon ska köpa in sig i mitt hus och betala halva marknadsvärdet. Jag kommer få dra av halva inköpsvärdet men undrar hur det är med tidigare gjorda renoveringar som man får dra av innan skatt. Får man dra av allt eller bara hälften av det man har kvitto på. Tex hälften av kostnaden för dränering osv. Med vänlig hälsning,
 

Rådgivarens svar

2020-02-28

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! 

När du säljer en bostad får du göra avdrag för de renoveringar som har utförts under de senaste 5 åren, s.k. avdrag för förbättringsutgifter. Förbättringsutgifterna indelas i kategorier som grundförbättringar, reparation och underhåll. Grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften, och förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften.

Förbättringsutgifterna ska ha uppgått till minst 5 000 kronor det år som förbättringen genomfördes. Förbättrande reparationer ska ha genomförts under försäljningsåret eller de fem föregående åren. Ännu ett krav är att åtgärden är värdehöjande. Kravet är däremot väldigt lågt ställt, vilket innebär att man i de flesta fallen enbart kan hävda att åtgärden är det.

Jag hoppas att du har fått klarhet i din fråga! På Skatteverkets hemsida finns mer information om avdrag för förbättringsutgifter. Här kan du läsa mer om avdrag förförbättringsutgifter. Du är även hjärtligt välkommen att höra av till våra duktiga jurister på Familjens Jurist för vidare vägledning avseende försäljningen. Här kan du boka ett personligt möte med en duktig jurist på ditt närmaste kontor eller via telefon. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden