Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Återbetalning av deposition

    Hejsan.
    Jag flyttade in i min lägenhet 20150501 och fick lägga 2 st månadshyror i deposition.
    20170620 såldes fastigheten till en ny fastighetsägare som vid nyskrivning av kontraktet krävde 1 månadshyra i deposition.
    I mitt kontrakt står datumet som jag flyttade in 20150501 och detta står även i det nya kontraktet med den nya fastighetsägaren.
    När jag har kontrollerat på flera olika sidor tex hyresgästföreningen kan jag kräva tillbaka deposition efter 2 års boende. Jag har ej fått några klagomål på tidigare hyresvärd likadant inte fått klagomål på den nuvarande hyresvärd.
    Jag har passerat de 2 år boende i lägenheten och har i åsikt att bo kvar i lägenheten.
    Har jag rättigheten att kräva tillbaka depositionen som jag nu erlagt till den nya fastighetsägaren/hyresvärden. ?

     

    Rådgivarens svar

    2018-06-28

    Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Hyresrättsfrågor regleras i 12 kap. jordabalken, JB, även kallad hyreslagen.

    Deposition och återbetalning

    Depositionen fungerar som en säkerhet för hyresvärden för att täcka eventuella skador som uppkommer under hyrestiden. Den kan också användas om hyresgästen inte skulle ha råd att betala hyran. Vanligtvis återbetalas depositionsavgiften när hyresförhållandet upphör. Det är helt riktigt att man som hyresgäst kan ha rätt att få tillbaka depositionsavgiften två år efter inflyttning, även om man bor kvar. Detta gäller om hyreskontraktet inte anger något annat och hyresvärden inte har något att anmärka på.

    De tidigare dispositionerna förmodar jag att du redan har fått tillbaka. Du bör kunna få tillbaka även den senaste depositionen då det är datumet som har angetts i hyreskontraktet som är avgörande, inte hyresvärden. Eftersom du förklarat att ni angav 20150501 i kontraktet så har du bott i hyresrätten tillräckligt länge. Det som skulle tala emot din rätt att få tillbaka den senaste depositionen är om ni har angett något annat angående just depositionen i hyreskontraktet.

    Sammanfattning och råd

    Om ert hyresavtal inte anger något annat och hyresvärden inte har något att anmärka på så har du som hyresgäst rätt att få tillbaka depositionen två år efter inflyttning, även om du bor kvar i hyresrätten och det är en ny hyresvärd. Av förutsättningarna i din fråga så låter det som att du uppfyller kravet på två år vilket också framgår av hyreskontraktet. Mitt råd är att du kikar igenom hyreskontraktet igen för att se om ni har avtalat särskilt om depositionen. Om inte så kan du vända dig direkt till hyresvärden med ditt krav. Om hyresvärden vägrar återbetala depositionen så kan du vända dig till hyresnämnden.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss. Skulle du vilja ha hjälp med att formulera ett krav eller driva en process mot din hyresvärd så kan du boka tid med en av våra erfarna jurister här. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,

    Kristine Hökerberg

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden