Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Återbetalning av deposition

Hejsan.
Jag flyttade in i min lägenhet 20150501 och fick lägga 2 st månadshyror i deposition.
20170620 såldes fastigheten till en ny fastighetsägare som vid nyskrivning av kontraktet krävde 1 månadshyra i deposition.
I mitt kontrakt står datumet som jag flyttade in 20150501 och detta står även i det nya kontraktet med den nya fastighetsägaren.
När jag har kontrollerat på flera olika sidor tex hyresgästföreningen kan jag kräva tillbaka deposition efter 2 års boende. Jag har ej fått några klagomål på tidigare hyresvärd likadant inte fått klagomål på den nuvarande hyresvärd.
Jag har passerat de 2 år boende i lägenheten och har i åsikt att bo kvar i lägenheten.
Har jag rättigheten att kräva tillbaka depositionen som jag nu erlagt till den nya fastighetsägaren/hyresvärden. ?

 

Rådgivarens svar

2018-06-28

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Hyresrättsfrågor regleras i 12 kap. jordabalken, JB, även kallad hyreslagen.

Deposition och återbetalning

Depositionen fungerar som en säkerhet för hyresvärden för att täcka eventuella skador som uppkommer under hyrestiden. Den kan också användas om hyresgästen inte skulle ha råd att betala hyran. Vanligtvis återbetalas depositionsavgiften när hyresförhållandet upphör. Det är helt riktigt att man som hyresgäst kan ha rätt att få tillbaka depositionsavgiften två år efter inflyttning, även om man bor kvar. Detta gäller om hyreskontraktet inte anger något annat och hyresvärden inte har något att anmärka på.

De tidigare dispositionerna förmodar jag att du redan har fått tillbaka. Du bör kunna få tillbaka även den senaste depositionen då det är datumet som har angetts i hyreskontraktet som är avgörande, inte hyresvärden. Eftersom du förklarat att ni angav 20150501 i kontraktet så har du bott i hyresrätten tillräckligt länge. Det som skulle tala emot din rätt att få tillbaka den senaste depositionen är om ni har angett något annat angående just depositionen i hyreskontraktet.

Sammanfattning och råd

Om ert hyresavtal inte anger något annat och hyresvärden inte har något att anmärka på så har du som hyresgäst rätt att få tillbaka depositionen två år efter inflyttning, även om du bor kvar i hyresrätten och det är en ny hyresvärd. Av förutsättningarna i din fråga så låter det som att du uppfyller kravet på två år vilket också framgår av hyreskontraktet. Mitt råd är att du kikar igenom hyreskontraktet igen för att se om ni har avtalat särskilt om depositionen. Om inte så kan du vända dig direkt till hyresvärden med ditt krav. Om hyresvärden vägrar återbetala depositionen så kan du vända dig till hyresnämnden.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss. Skulle du vilja ha hjälp med att formulera ett krav eller driva en process mot din hyresvärd så kan du boka tid med en av våra erfarna jurister här. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Kristine Hökerberg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden