Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Är sambo som stått med på hyreskontraktet fortsatt betalningsskyldig vid utflytt?

    Hej Min sambo som stått med mig på hyreskontraktet har valt att lämna mig och ska flytta ut. Är han skyldig att fortsätta betala halva hyran i 3 månader till eller kan han bara flytta ut? Hyran för denna månaden är betald.

    Rådgivarens svar

    2020-06-12

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Ansvar för hyra

    Det är hyresgästen som ansvarar för att betala hyran. Om ni är två som står på hyreskontraktet är ni gentemot hyresvärden solidariskt betalningsansvariga. Det innebär att ni gemensamt ansvarar för hyran men att hyresvärden kan välja att vända sig till er båda eller till endast en av er. Om endast en av er har betalat hyran kan denne person vända sig till den andra personen för att kräva dennes del av hyran (så kallat regressrätt).

    Din situation 

    Så länge din sambo står med på hyreskontraktet är han betalningsansvarig för halva hyran. Om du har betalat hela hyran kan du vända dig till din sambo för att kräva ut hans del av hyran. Om han inte skulle gå med på att betala har du möjlighet att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden som då kan hjälpa dig att driva in din skuld.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du fler frågor är du alltid välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen. 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden