Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Ansvar för trasig spis vid köp av bostadsrätt

    Hej, Jag tillträdde i februari en bostadsrätt. I samband med att säljaren och jag skrev kontrakt, la vi till att han skulle åtgärda en trasig spisplatta. När jag tillträdde fungerade plattan inte, varpå jag kontaktade mäklaren som berättade han säljaren nog hade kollat på det och löst det så gott det gick. Spisen började därefter fungera igen, så jag släppte saken. Nu har den dock åter slutat fungera, och jag frågade säljaren vad han gjort för att få den lagad. Han berättar att han inte alls kollat upp det, eftersom den fungerade "helt okej ändå". Kan jag, med hänvisning till avtalet, begära ersättning för att få spisen reparerad? Hur går jag vidare om säljaren motsätter sig detta?

    Rådgivarens svar

    2019-06-11

    Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

    Säljaren av bostadsrätten har åtagit sig att åtgärda den trasiga spisplattan genom köpeavtalet, varpå säljaren begår avtalsbrott om denne inte fullgör vad som har avtalats. I din situation verkar inte säljaren ha försökt att åtgärda felet ännu. Därav kan du i och med villkoret i ert avtal kräva att säljaren ska åtgärda felet som denne har lovat dig att göra.

    I övrigt gäller köplagen vid köp av bostadsrätter. Enligt lagen har säljaren ansvar för fel som fanns innan tillträdesdagen. Spisen var trasig innan, vilket säljaren medgav och dessutom avtalade om att åtgärda. Du som köpare har rätt att kräva att säljaren ska avhjälpa felet.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du är i behov av ytterligare hjälp i ditt ärende, är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister. Klicka här för att komma till bokningen.

    Vänligen,
    Josefine Johansson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden