Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Ansvar för persienner i en hyresrätt

    Hej! Vilket påstående är korrekt? 1. Om persienner finns svarar hyresgäst för service av dessa Ej något hyresvärd svarar för eller 2. "Om persiennerna fanns när du flyttade in och inget finns om övertag från de tidigare hyresgäst är de hyresvärdens ansvar."
     

    Rådgivarens svar

    2020-10-09

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Lägsta godtagbara standard

    Regler om hyra finns i 12 kap. jordabalken (JB). En bostadslägenhet ska ha lägsta godtagbara standard, 12 kap. 18 a § 6 st. JB. Att bostadslägenheten ska ha lägsta godtagbara standard innebär att den ska vara försedd med kontinuerlig uppvärmning, kontinuerlig tillgång till varmt och kallt vatten för hushåll och hygien, avlopp för spillvatten, personlig hygien, omfattande toalett och tvättställ samt badkar eller dusch, försörjning med elektrisk ström för normal hushållsförbrukning, matlagning, omfattande spis, diskho, kylskåp, förvaringsutrymmen och avställningsytor. Bestämmelsen omfattar inte persienner, vilket betyder att hyresvärden inte har någon skyldighet att montera persienner.

    Persienner

    Hyresgästen kan välja att själv sätta upp persienner. Då ansvarar hyresgästen för persiennerna och får betala för att få dem lagade eller bytta. Ibland kan det vara så att värden sätter upp dem eller att persiennerna redan finns uppsatta vid inflytt. I sådana fall ansvarar hyresvärden för reparation och underhåll av persiennerna.

    Sammanfattning och råd

    Sammanfattningsvis ansvarar hyresvärden för persiennerna om de finns där när hyresgästen flyttar in. Påstående nummer 2 är alltså korrekt i ditt fall.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

    Tina Hashem
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden