Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ändring av villkor i hyresavtal per sms?

Hej! Jag har en liten fråga, jag har en inneboende hos mig som även är min kompis. Nu ska hon flytta ut och vi har hamnat i en liten twist. När hon flyttade in så skrev vi inget riktigt kontrakt på papper då vi båda sa att vi är vänner och litar på varandra (dumt jag vet men gjort är gjort) hur som helst så skrev vi ett kontrakt på sms där vi gick igenom vad som gällde, att vi hade 3 månaders uppsägningstid och båda sa ”deal” och att detta kontrakt är bindande. Nu för tre veckor sedan när hon berättade att hon skulle flytta ut så hittade jag inte detta papper och sa därför att det var okej för henne att bara betala mars för att jag ville vara en schysst kompis för att hon ska slippa få dubbla hyror (även detta på sms). Nu har situationen ändrats och nu sitter jag själv med dubbla hyror vilket jag inte har råd med så jag sa att jag behöver att hon betalar även för april som originalavtalet sa. Jag har nu hittat detta kontrakt i våra konversationer och skickat detta till henne men hon påstår att eftersom att jag har sagt att det var okej att hon endast betalade för mars så är detta ett nytt avtal och därav bindande vilket vi inte skrev utan jag sa endast att jag kan vara snäll och låta henne slippa betala. Vad är rätt i detta fall? Gäller det första kontraktet som vi har skrivit och avtalat eller är det så att bara för att jag skrev att det är okej så är det en ändring i kontraktet och det senaste gäller? Tacksam för svar. Mvh (Detta gäller hyresrätt)

Rådgivarens svar

2020-02-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Till och börja med vill jag påpeka att ert sms är lika värt som ett kontrakt på papper, eftersom ingående av hyresavtal kan uppkomma muntligt eller skriftligt. Det finns inga formkrav, vilket innebär att smset utgör hyresavtalet i fallet . Detta enligt 12 kap 2 § Jordabalken. Det var därmed inte alls dumt, utan väldigt klokt! 

Vad gäller ändring av villkor i hyresavtalet, kan hyresvärden och hyresgästen när som helst komma överens om att ändra hyresvillkoren. Önskar någon av parterna ändra hyresvillkoren ska denne skriftligen meddela motparten detta, vilket framgår av 12:54 1 st. JB. Om ni är överens om en ändring, börjar den gälla som avtal för den fortsatt uthyrningen, enligt 12:54 3 st. JB.  Jag kan inte med säkerhet avgöra om era sms utgör en sådan ändring mot bakgrund till jag inte samtliga omständigheter i fallet. Utifrån frågan, finns det däremot mycket som talar för att de nya smsen utgör en ändring av villkoret vad gäller uppsägningstiden, och att ni båda gick med på det. Den slutsatsen baserar jag på att din vän berättade om flytten och att du därigenom accepterade att hon enbart skulle betala t.o.m. mars, vilket utgör en ändring av villkoret. Det är dock en väldigt vag slutsats, återigen på grund av att jag inte har samtliga omständigheter!

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor och funderingar! Du är hjärtligt välkomna att höra av dig till oss, Fråga Juristen, om det dyker ytterligare frågor! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden