Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ändrade hyresvillkor och avhysning av inneboende

Hej.
Jag bor hos min sambo, i hans hus. På hans initiativ skulle jag få bo här hyresfritt "för det kostar inte mig något extra" sa han då.
Nu har han över en natt kommit på att vi inte kan bo ihop. Han inledde med hot om kronofogde och avhysning, om jag inte var ute inom 3 dagar. Jag googlade och förstod det som att han inte kan kasta ut mig så snabbt. Om jag har förstått rätt så kan jag ha rätt till 3 månader, som en hyreslägenhet. Givetvis vill han då nu ha hyra för de 3 mån. Hur snabbt är det möjligt att utan förvarning kräva in en viss summa av mig? Hur lång tid får jag på mig att betala, och vem har rätt att sätta summan?
Han vill ha halva kostnaden, men jag har t.ex inte tillgång till halva huset, då hans två barn bor här också. Ska jag betala för deras "boendekostnad" också då eller? Hans möbler och grejer genom hela huset, samt källaren. Jag har en soffa i ett rum, och använder sängen i sovrummet. Givetvis kök och en toalett också.
Jag har upprepade gånger sagt att jag ska betala, han påstår dock att jag tänker snylta gratis 3 hela månader. Nu håller han på och ska skicka in papper, oklart vad etc, men som jag tydligen kommer "behöva ta ställning till" någon gång snart.
Det har gått 3 veckor sen avslutande av relationen, men då vi inte har en övenskommelse om en summa, och han även vet att jag efter 4 mån arbetslös ligger efter med alla mina räkningar nästan 2 månader och inte har tusentals kronor att ge över en natt, hur ser tidsramarna ut för en sådan här process?
Jag har även precis börjat en ny anställning här, som han tycker jag ska säga upp mig ifrån och flytta 15 mil till min mamma nu omedelbart.
Jag har som sagt talat om att jag inte har för avsikt att inte betala något.
Hoppas på snabbt svar, känns som det blev viktigare att få veta vad som gäller om han börjar dra in jurister och sådant direkt.
Till saken hör kanske också att han "kan vara snäll och ha överseende med hyran för juni, om jag flyttar direkt". Vi har heller inte haft någon konflikt eller varit osams innan det här släpptes som en bomb över en natt...
Mvh "Få alternativ"

Rådgivarens svar

2019-06-30

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Hyresavtal 
Utifrån din fråga tolkar jag det som om att din sambo äger huset ni bor i och således blir lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen) samt hyreslagen tillämplig i ditt fall. Privatuthyrningslagen är bland annat tillämplig på när endast en del av bostaden hyrs ut t.ex. ett rum. Om det saknas bestämmelser i privatuthyrningslagen fylls luckorna ut av hyreslagen. Det finns inga formkrav för hyresavtal vilket innebär att ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt avtal, eftersom ni muntligt kom överens om att du skulle bo i huset har ni ingått ett hyresavtal mellan er. 

Hyreshöjning
Som hyresgäst har du tyvärr inget besittningsskydd enligt privatuthyrningslagen dock kan inte din sambo kasta ut dig utan att beakta uppsägningstiden. Hyresvärden, dvs. din sambo i ditt fall, får säga upp hyresavtalet så att avtalet upphör att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen. Då ni inte avtal om en annan uppsägningstid gäller en uppsägningstid på tre månader för er. 
Om din sambo har ångrat sig och vill nu ta ut någon form av hyra av dig ska detta ske skriftligen eftersom en hyreshöjning betraktas som en ändring i hyresavtalet. Du kan antingen acceptera ändringen eller bestrida den genom att få saken prövad av hyresnämnden, se här. Din sambo kan endast begära en hyra som är skälig i förhållande till bostadens marknadsvärde och driftkostnader (el, vatten och möbler).Om du skulle få hyran prövad av hyresnämnden så ska den nya hyran gälla från och med dagen då ansökan till hyresnämnden gjordes, se här

Avhysning 
Din sambo kan ansöka om avhysning hos Kronofogden vilket kan innebära att du behöver flytta därifrån. Om en avhysning skulle aktualiseras ska Kronofogden beakta såväl din sambos intresse som din situation. Du ska dessutom ges en möjlighet att yttra dig över avhysningen innan ett beslut tas. Avhysning sker oftast när hyresgästen inte betalat sina hyresavier eller liknande vilket inte stämmer i ditt fall. 

Sammanfattning
Din sambo kan således inte kasta ut dig utan att beakta ovanstående bestämmelser. Du har rätt till tre månaders uppsägningstid samt att hyreshöjning ska prövas av hyresnämnden om du inte accepterar höjningen. Om en avhysning skulle bli aktuell kommer det finnas utrymme för dig att få din sak hörd av Kronofogden innan de fattar ett beslut. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister r. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden