Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Äga bostad tillsammans

Hej,
Jag har flyttat in i min sambos bostad och vi har separat ekonomi. Vi funderar på att jag ska köpa in mig i huset och funderar på vilket som är det bästa alternativet, och för att inte förlora för många onödiga kostnader på vägen.
Om jag skulle köpa in mig i halva huset så har jag hört att om vi skulle sälja det så får han hälften av total summan men även 50% av min hälft? Stämmer detta verkligen?
Skulle jag behöva lägga in en kontantinsats av den halva summan jag köper huset för. Måste vi båda skriva om lagfarten eller går det att lägga till mitt namn på befintlig?
Ett annat alternativ som vi funderar på är att sälja huset till oss båda, om det hade varit ett bättre alternativ. Men vi skulle då tro att det blir för många onödiga kostnader för hela processen. Vi kommer även skriva samboavtal nu i snar framtid.
Vi vill helst att bostadslånet blir separat, så vi har vars ett lån och inte ett gemensamt bostadslån på banken.

Vi behöver hjälp hur vi ska gå vidare och hoppas ni kan hjälpa oss. 
Tacksam för svar!
Med varma hälsningar, 

Rådgivarens svar

2018-08-31

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Gemensamt ägt hus

I sambolagen framgår det att bostad och bohag som köps för gemensam användning ska utgöra samboegendom. Samboegendom ska vid en separation delas lika mellan samborna. Som jag förstår det köpte din sambo huset innan och hans andel anses därför utgöra hans enskilda egendom. Däremot om du köper in dig i huset ser man det som att du köpt bostaden för att ni ska bo där tillsammans och ska därför delas lika mellan er. Det är dock möjligt att frångå dessa regler genom att upprätta ett samboavtal som jag ser att ni redan har planer på. Om ni i samboavtalet skriver att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla mellan er så kommer andelen som du köper fortsatt anses vara din. Hur köpet går till kan inte jag svara på. Du behöver dock inte erlägga någon handpenning om ni inte vill det. Det enklaste är att du endera betalar beloppet till din sambo alternativt att ni upprättar ett skuldebrev där det framgår att du är skyldig honom värdet på din andel.

Om jag förstått det rätt så är processen likadan oberoende av om ni skriver om lagfarten eller lägger till ett namn på en befintlig lagfart. Ni hittar mer uppgifter hur ni går tillväga på lantmäteriets hemsida som ni hittar via denna länk. Hur ni ska göra med bostadslånet bör ni rådfråga er bank och jag kan inte svara på huruvida ni kan ha två separata lån.

Om ni vill ha hjälp att upprätta ett samboavtal kan jag rekommendera er att göra det via denna hemsida där ni själva kan fylla i era uppgifter och ni får sedan ett färdigt dokument som ni själva kan skriva ut.

Än en gång tack för att ni valt att använda vår tjänst och om ni har några ytterligare frågor är ni välkomna att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden