Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Särkullbarn

    Juridiken skiljer på barn och barn. I äktenskap där det finns minst ett barn som inte är ert gemensamma är risken för juridiskt kaos stor, oavsett hur mycket du som styvförälder älskar ditt bonusbarn. Men det finns sätt att slippa eventuella problem och du kan förbereda dig redan idag.

    Särkullbarnens makt

    Särkullbarn har samma arvsrätt som ett gemensamt barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet.

    Undvik fällan!

    Även om det är jobbigt att planera för det värsta är det viktigt att alla parter pratar med varandra om det otänkbara någon dag skulle ske. Speciellt i komplicerade familjekonstellationer. Särkullbarn har rätt att avstå sin laglott och sedan få ut den som efterarv när styvföräldern gått bort. För det krävs inget testamente. Men för trygghetens skull kan du som biologisk förälder skriva ett testamente och ange att bröstarvingar enbart ska ärva sin laglott.

    Vi hjälper dig

    Särkullbarn är en av de vanligaste ekonomiska fällorna att hamna i idag. Hos oss träffar du jurister med lång erfarenhet inom familjejuridik som hjälper dig hitta det skydd som passar just din familj.

    Går det att minska särkullbarns laglott?

    Fråga

    Jag och min man har inte några gemensamma barn men han har en son sedan ett tidigare förhållande. Min man och hans son har inte haft kontakt på flera år. I sitt testamente har min man skrivit att hans önskan är att jag ska ärva honom, men kan han på något annat sätt minimera sin sons arv?

    Har lägenhet som är värd en del pengar. Bil och kontanter plus annat bohag.

    Svar

    Med ett testamente kan din man göra så att hans son endast har rätt till sin laglott. Laglotten är alltid hälften av det arv (arvslotten) som man skulle fått om inte ett testamente fanns. Din mans son skulle alltså ha rätt till hälften av din mans nettobehållning. En arvinges laglott går aldrig att skriva bort i ett testamente. Vid ett möte med en jurist kan ni få förslag på lösningar som kan göra laglotten mindre men den går aldrig att testamentera bort helt och hållet. 

    Är gemensamma barn och särkullbarn halvsyskon? Och hur fördelas arvet mellan dem?

    Fråga

    Min man gick bort för 6 år sedan, han hade ett barn = särkull. Jag har 3 barn som han adopterat (är väl lika med: han hade 4 barn, jag 3 eller hur?). När han gick bort krävde särkullbarnet endast sin laglott vilken han också fått ut. Nu har jag en fundering. Är mina barn och särkullbarnet halvsyskon och i så fall kan han ärva mig? Kan jag skriva någon form av testamente?

    Svar

    På din första fråga är svaret ja. Han har fyra barn som ärver honom och du har tre barn som ärver dig. Om det inte finns ett testamente efter din make som säger något annat så ska hans särkullbarn ha ut resten av sitt arv efter fadern när även du har avlidit. Han fick bara laglotten (hälften av vad han skulle ha fått) när hans far avled. Resterande kvarlåtenskap tillfaller era gemensamma barn såsom arv efter dig och så kallat efterarv efter sin far. Du kan inte genom testamente förfoga över den kvarvarande andelen som han ej har fått av sin far. Om bodelningen efter din make gjordes så att hälften av egendomen ansågs tillhörig var och en av er så är särkullsbarnets andel av det nuvarande värdet ca en fjortondel. 

    Testamente då min sambo har barn från tidigare äktenskap?

    Fråga

    Min sambo har barn från ett tidigare äktenskap. Vi bor i en bostadsrätt (jag och min sambo med våra gemensamma barn). Eftersom sambor inte ärver varandra undrar jag om det finns färdiga blanketter för testamente för sambo att ladda ner eller måste man kontakta en juristbyrå för att skriva testamente?

    Svar

    Vi har inte några färdiga mallar för testamente eller andra juridiska dokument. Varje situation är unik och därför är det viktigt att anpassa dokumentet och innehållet efter er specifika situation.

    Men vi har en onlinetjänst där du själv kan skriva ett testamente genom att besvara frågor skrivna av jurister.

    Läs mer om testamente.

    Familj på kulle
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden