Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik

Samboavtal

Det är ett stort steg att gå från särbo eller singel till att bli sambo. Det är med en positiv känsla vi går in i ett förhållande för att dela vårt liv med någon vi tycker om. 

Som sambor delas ofta även kostnader för både bohag och löpande räkningar. Även om det kan kännas märkligt när vi inleder ett samboförhållande, att komma överens om hur egendom ska fördelas när samboförhållandet upphör, så kan det kännas tryggt under samboskapet och ovärderligt om någonting händer.

Ett samboskap upphör antingen genom att ni separerar eller när någon av er dör. Regler kring vad som gäller vid delning finns i sambolagen. Det finns möjlighet att, i skriftlig form, komma överens om att lagen inte ska gälla för er och ert samboförhållande. Ett sådant avtal behöver inte registreras vid någon myndighet.

Ni kan också behöva skriva vissa samäganderättsavtal. Det är avtal om vad som ägs gemensamt. När sambor t.ex. köper något tillsammans är det lämpligt att båda antecknas som köpare på köpehandlingar, kvitton etc. Om bara en av er står som formell ägare finns en risk att bara denna person antas vara ägare till egendomen vid separation eller tvist.

Det kan därför vara klokt att upprätta ett avtal där det framgår vilken egendom som skaffats och betalats av er båda, trots att den endast står skriven på en av er. Avtalet kan också gälla egendom där ni båda står skrivna som köpare om ni vill göra tydligt hur stor del var och en av er betalat. Ett sådant avtal kan omfatta alla typer av egendom. Avtalet omfattas av de regler som finns i lagen om samäganderätt.

Kontakta oss så hjälper vi er att skapa trygghet som sambor!

Läs frågor och svar om att vara sambor>>

Citera oss gärna, men ange källan.

Film

 

Boka tid för rådgivning

*
Max tillåtna ord är:
*
*