Hoppa till innehållet

Välkommen till Familjens Jurist

Familjens Jurist och Giva har ett nära samarbete där du som givare till en medlemsorganisation kan få hjälp med juridiska frågor till ett förmånligt pris.

Ditt erbjudande

  1. Kostnadsfri Livsbesiktning®.
  2. 15% rabatt på testamente och framtidsfullmakt vid möte med jurist.
  3. 15 % rabatt på våra digitala tjänster.
  4. 15% rabatt på digital bouppteckning på Bouppteckna.se. Använd rabattkod: Giva15 
  5. 15% rabatt på förvaring av testamente.

Vill du ha personlig rådgivning?

Eller ring oss på 0771-77 10 70 om du vill få hjälp med att boka en tid.

Gör det enkelt själv i vår onlinetjänst

En stor del av våra tjänster kan du skriva själv.

Gör en kostnadsfri Livsbesiktning®

Om du inte vet vilket eller vilka juridiska dokument du behöver kan vi tillsammans gå igenom vilken juridisk hjälp du behöver utifrån din situation.

Det här kan vi hjälpa till med

Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakt är ett, personligt alternativ till god man och förvaltare. Du kan själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. Däremot gäller inte en Framtidsfullmakt beslut kring medicinsk vård eller tandvård.

Varför upprätta en framtidsfullmakt?

1. En trygg framtid

När åldern tagit ut sin rätt eller om en olycka händer, kan det vara för sent. Med en framtidsfullmakt undviker du risken att styras av en slumpmässigt utvald god man och du kan istället själv välja någon du litar på - en vän eller anhörig. 

2. Underlättar för familjen

Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan framtidsfullmakten innebära en trygghet. Då vet dina anhöriga vem eller vilka som har ansvar för dina personliga och ekonomiska intressen.

3. En extra trygghet

En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet då fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, exempelvis vid demens. Därför är det klokt att säkra upp med en framtidsfullmakt som börjar gälla vid denna tidpunkt.

Förvaring av testamente

Ett testamente är en värdefull handling, både för dig och för dina anhöriga. För att det ska vara giltigt måste testamentet i original kunna visas upp efter din död. Tyvärr kan testamenten som förvaras hemma eller i bankfack försvinna, förstöras eller helt enkelt glömmas bort. Då kan arvsfördelningen bli en helt annan än du önskat.

Förvara testamente

Genom att förvara ditt testamente hos oss kan du vara säker på att det kommer fram när det behövs. Genom att samköra vårt register med dödsfallsregistret hos SPAR kan vi garantera att ditt testamente kommer till din testamentsexekutor eller till ditt dödsbo inom trettio dagar från dödsdagen (förutsatt att du är folkbokförd i Sverige).

Du har alltid möjlighet att återkalla testamentet för att göra ändringar eller tillägg. En extra kostnad tas ut i dessa fall.

Kostnadsfri Livsbesiktning®

Det är en självklarhet att försäkra bilen, båten och huset ifall något skulle hända. Men vissa saker i livet går inte att ersätta med pengar. Som relationerna till människorna du älskar. Vid en Livsbesiktning® får du kostnadsfritt prata med en av våra jurister, på telefon eller på något av våra kontor. Tillsammans går ni igenom din familjesituation, utifrån ett familjejuridiskt perspektiv. Baserat på analysen går juristen igenom vilka juridiska dokument som behövs för just dig och din situation. Det är sedan upp till dig om du vill gå vidare eller inte. Men du får garanterat en bättre överblick över de juridiska konsekvenser som just din livssituation kan leda till.

Testamente

Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar din och familjens trygghet och minskar risken för framtida tvister.

Din vilja är viktig

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva testamente. För sambor eftersom de inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

Du kan också välja att ge delar av ditt arv till en organisation eller förening som ligger dig varmt om härtat. 

Våra jurister förklarar

Gåvobrev

06:34

Carola Erixon Gyllenmyr, Jurist

Framtidsfullmakt

05:24

Lavinia Dimoftache, Jurist

Testamente

06:23

Lavinia Dimoftache, Jurist

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden