Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vilka formkrav har ett skuldebrev och när preskriberas det?

Min son köpte för 14 år sedan en lägenhet tillsammans (var och en hälften ägare av lägenheten) med sin dåvarande sambo. Sambons pappa gick in med en kontantinsats och ett skuldebrev som enbart skrevs under av sambon. Sedan flera år är de inte tillsammans längre, men idag kommer den före detta sambon med krav om att min son skall betala tillbaka hälften av hennes pappas kontantinsats. Vad gäller? Måste min son betala tillbaka hälften av det skuldebrev som enbart sambon skrev på för 14 år sedan?

Rådgivarens svar

2020-05-13

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att redogöra för vad ett skuldebrev är och dess formkrav. Sedan kommer jag att redogöra för preskription av ett skuldebrev, och därmed när fordran upphör att gälla gentemot låntagaren.

Skuldebrev

Ett skuldebrev definieras som en ensidig, och därmed inte ett ömsesidigt förpliktande kontrakt, och skriftlig utfästelse att erlägga ett penningbelopp.

För ett skuldebrev finns inga särskilda formkrav som måste vara uppfyllda för att det ska vara giltigt. Parterna har därmed rätt att själva bestämma hur de vill utforma det. Det innebär att även en muntlig överenskommelse är giltig, och även ett sådant som enbart skrivs under av ena parten. Ur bevishänseende är det emellertid till fördel om parterna upprättar ett skuldebrev skriftligt, som ger uttryck för att låntagaren är skyldig långivaren ett penningbelopp. Vardera parten bör även underteckna skuldebrevet med namnteckning och signatur, vilket gör att låntagaren därmed bekräftar skulden till långivaren.

Preskription

Vad gäller preskription av skuldebrev är preskriptionslagen tillämplig. Enligt preskriptionslagen 2 § preskriberas fordringar tio år efter tillkomsten, och därmed från dagen avtalet upprättades. Det gäller om inte preskriptionen avbryts dessförinnan. Enligt preskriptionslagen 5 § avbryts preskriptionen exempelvis genom att gäldenären (låntagaren) uttryckligen erkänner sin förpliktelse, och därmed erkänner fordringens existens. Om preskriptionen har avbrutits löper en ny preskriptionstid enligt 2 §, enligt preskriptionslagen 6 §.

Er situation

Sammanfattningsvis är min bedömning i er situation följande. Det finns inga särskilda formkrav för skuldebrev. Det innebär att skulden gentemot sambons pappa kan vara gällande gentemot din son, fastän sonen inte har skrivit under skuldebrevet. Det resulterar däremot i att skuldens existens kan vara svår att bevisa, i och med att sonen inte skriftligen har bekräftat skulden.

Min tolkning är att skuldebrevet upprättades och skrevs under för 14 år sedan. Det innebär att skulden kan vara preskriberad. Är det så att preskriptionen inte avbrutits inom de 14 åren, exempelvis genom att sonen uttryckligen bekräftat förpliktelsen, kan det innebära att den inte är gällande gentemot din son.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Utan ytterligare information kring er situation, kan jag inte göra en helt säker bedömning huruvida skuldebrevet är gällande gentemot din son eller inte. Min rekommendation är därför att ni talar med en jurist för en sådan bedömning. Ni är välkomna att boka en tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist, som kan hjälpa er med era frågor kring skuldebrevet.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.