Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Vad ingår i en framtidsfullmakt?

Hej! Jag är sambo och undrar hur jag ska göra gällande en framtidsfullmakt. Vad kan vara bäst att göra, t ex om min son får ta hand om min ekonomi istället för min sambo om jag inte kan klara det framgent? Har den som har hand om min ekonomi då jag inte kan detta själv, rätt att komma in i alla mina konton, fondkonton m m? Eller kan man själv avgöra innan hur det blir med den saken? Min sambo är pålitlig men vill ha ett råd gällande detta och om det i så fall endast gäller mitt konto där jag får in min pension?

Rådgivarens svar

2023-05-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Eftersom din fråga rör framtidsfullmakter kommer jag att redogöra för reglerna i Lag om framtidsfullmakter (LFF).

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon ger åt någon annan för att företräda fullmaktsgivaren om hen i framtiden på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt inte längre har förmåga att ha hand om angelägenheter som fullmakten avser (LFF 1 §). En framtidsfullmakt kan innefatta ekonomiska och personliga angelägenheter (LFF 2 §).

Den som fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter får upprätta en framtidsfullmakt (LFF 3 §) och den ska vara skriftlig och bevittnas av två personer som har kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt (LFF 4 §). Det som ska framgå av en framtidsfullmakt är att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter fullmakten omfattar och vilka övriga villkor som gäller (LFF 5 §).

Betydelse av framtidsfullmakt

Fullmaktshavaren ska fullgöra uppdraget i enlighet med fullmaktsgivarens intresse och om möjligt, även samråda med hen i viktiga frågor (LFF 15 §). Fullmaktshavaren har inte rätt att företräda fullmaktsgivaren i en fråga där fullmaktshavaren själv kan ha motstridiga intressen. Om fullmaktshavaren inte har rätt att företräda fullmaktsgivaren, ska överförmyndaren på fullmaktshavarens begäran utse en god man att göra det istället (LFF 17 §)

I din situation

Sammanfattningsvis kan sägas att det som fullmaktshavaren får göra begränsas av vad framtidsfullmakten anger. Du kan alltså ange själv vem som ska få framtidsfullmakten och även vad den ska ha rätt att göra. Jag kan tyvärr inte ge dig råd gällande vad som är bäst att göra. Om du vill ha rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar en av våra kunniga jurister. Annars kan du själv upprätta en framtidsfullmakt med hjälp av våra online-dokument.

Jag hoppas att du kände att detta var svar på din fråga!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.