Hej, Mina föräldrar är gifta och har fyra gemensamma barn. De håller nu på att upprätta en framtidsfullmakt som de tillskriver två av syskonen. Detta är kontroversiellt för oss två som inte får förtroendet och väcker många frågor. Vilka rättigheter och skyldigheter försvinner för oss som inte får fullmakten? Vad kan detta innebära i praktiken? Vilka möjliga konsekvenser för oss? Omfattningen av fullmakten kommer röra löpande utgifter, äldreboende, försäljning av BRF och skötsel av fritidshus. I fullmakten står skrivet att fritidshus ska säljas efter att båda föräldrarna gått bort.
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för er situation.
Vad är en fullmakt?
En fullmakt är en rätt för en person (fullmaktshavaren) att företräda en annan person (fullmaktsgivaren) gentemot någon utomstående (tredje man). Regler för fullmakter finns i avtalslagen. I grunden är en fullmakt ett avtal mellan fullmaktsgivaren och fullmaktshavaren och bedöms därför enligt samma regler som andra avtal.
En fullmakt kan utformas på olika sätt. Den kan antingen utformas som en ”uppdragsfullmakt” där fullmaktshavaren endast ges behörighet att utföra ett specifikt uppdrag (t.ex. att sälja ett hus), eller som en ”generalfullmakt”, där fullmaktshavaren ges en allmän behörighet att företräda fullmaktsgivaren i alla dennes angelägenheter. Det är även vanligt att en generalfullmakt innehåller vissa begränsningar, dvs. gränser för vad fullmaktshavaren får göra.
Vad är en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt är en speciell sorts fullmakt där fullmaktshavaren ges en rätt att företräda fullmaktsgivaren i framtiden. För dessa fullmakter finns specialregler i lag (2017:310) om framtidsfullmakter.
Den tidpunkt som avses med ”framtiden” är inte fast bestämd till ett visst datum. Fullmakten träder istället ikraft den dag då fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser på grund av:
- Psykisk störning
- Försvagat hälsotillstånd, eller
- Något liknande varaktigt förhållande
Vad krävs för att en framtidsfullmakt ska bli giltig?
Det ställs ett antal formella krav på en framtidsfullmakt för att den ska anses vara giltig. Dessa är:
- Fullmaktsgivaren måste vara över 18 år och ha förmåga att ta hand om sina angelägenheter vid tidpunkten för upprättandet av fullmakten
- Fullmakten måste vara skriftlig
- Fullmakten ska undertecknas av fullmaktsgivaren
- Fullmakten måste bevittnas av 2 personer
Vad gäller vittnena så ställs vissa krav på dessa:
- Vittnena ska förstå att det är en framtidsfullmakt de bevittnar
- Vittnena ska skriva under dokumentet
- Vittnena får inte vara under 15 år eller lida av en psykisk störning som innebär att de inte kan förstå betydelsen av sitt intygande
- Vittnena får inte vara fullmaktsgivarens make, sambo, syskon, svåger eller släkting i rakt upp- eller nedstigande led
Vad slutligen gäller kraven på själva dokumentet, så måste det av detta framgå:
- Att dokumentet utgör en framtidsfullmakt
- Vem eller vilka som är fullmaktshavare
- Vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och
- Vilka övriga villkor som gäller
Begränsningar i vad en framtidsfullmakt får omfatta
Vilken behörighet som kan ges i en framtidsfullmakt framgår av 2 § i lag (2017:310) om framtidsfullmakter. Enligt paragrafen får en fullmakt omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter, men inte medicinska och vissa särskilt personliga angelägenheter.
Med ekonomiska angelägenheter avses bl.a. att betala räkningar, göra nödvändiga inköp mm. Personliga angelägenheter avser istället att se till att fullmaktsgivaren har någonstans att bo, får eventuell nödvändig hemtjänst mm.
Personliga angelägenheter kan sägas överlappa med vad som avses med medicinska angelägenheter. Det innebär att det är tillåtet för en fullmaktshavare att hjälpa till i kontakten med hälso- och sjukvården, ta del av information från denna och agera stöd i utredningar och bedömningar. Däremot är det inte möjligt att ge en fullmaktshavare behörighet att fatta direkta beslut som rör hälso- och sjukvård (eller tandvård).
De mer renodlade personliga angelägenheterna som fullmaktshavaren inte heller får hantera för fullmaktsgivarens räkning är bl.a. upprättande av testamente, bekräftande av faderskap och ingående av äktenskap.
Rekommendation
De syskon som anges som fullmaktshavare i framtidsfullmakten kommer få behörighet att göra det som anges i fullmakten åt era föräldrar. Det innebär alltså att de har rätt att företräda era föräldrar i dessa angelägenheter, och en skyldighet att agera i deras bästa intresse när de företräder dem.
För er syskon som inte anges som fullmaktshavare är situationen oförändrad, jämfört med före fullmakten. Ni har inte fått denna nya behörighet att företräda era föräldrar, och ni har inte heller några nya skyldigheter gentemot dem. Fullmakten innebär inte heller att ni förlorar några rättigheter/skyldigheter som ni eventuellt hade innan.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.