Hej!
Jag är sambo och vi har båda särkullbarn. Vi har skrivit testamente. Vad jag har förstått har våra respektive barn rätt att bestämma vad som ska hända med oss om någon av oss blir dement eller avlider. Alltså att man som sambo inte har något att säga till om när det gäller ekonomi eller det praktiska runt en begravning. Vi vill naturligtvis även ärva så mycket som möjligt av varandra. Vad är fördelen med att vara sambo/gifta? Vad behöver vi tänka på innan vi bokar ett möte?
Tacksam för hjälp!
Hej. Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen.
Din fråga rör skillnaden mellan samboskap och äktenskap. Jag kommer först att redogöra för de juridiska skillnader som finns och sedan besvara vilka effekter de ger på frågor om arv och inflytande vid den andras bortgång. Jag avslutar med att rekommendera dig vad ni kan ta ställning till innan ni bokar tid hos oss och hur ni går till väga för att boka en tid. Reglerna jag hänvisar till finns i äktenskapsbalken (ÄktB), sambolagen och ärvdabalken (ÄB).
Effekter av äktenskapet
En effekt av äktenskapet är att ett gift pars gemensamma egendom och tillgångar ska delas lika vid skilsmässa eller dödsfall (11 kap 3 § ÄktB). För ett gift par omfattas i princip allt de äger som inte uttryckligen är någons enskilda egendom.
Skillnad i samboskap
Det finns liknande regler i sambolagen men med skillnaden att det man delar på endast är gemensam bostad och bohag (3 § sambolagen). Till skillnad från vid äktenskap så ingår inte bilar, aktier, eventuell sommarstuga eller saker som köpts innan samboskapet inleddes. Det är alltså bostaden och de möbler och hushållsmaskiner som är avsedda för det gemensamma hemmet som man delar på.
Arvsrätten
En annan skillnad blir rätten till arv. Vem som ska ärva styrs antingen av arvsordningen eller om ett sådant upprättats, av ett testamente. Arvsordningen ger inte en sambo rätt att ärva den andra sambon efter dennas bortgång. Arvet går istället till den avlidnes barn, om inte ett testamente finns.
Vid äktenskap ärver den efterlevande maken före gemensamma barn. Har man särkullbarn har dessa alltid rätt att få sitt arv efter sin förälder direkt (3 kap 1 § ÄB).
Vem som sköter dödsboet
Det är alla dödsbodelägare som tillsammans ska sköta dödsboet och besluta om hur tillgångarna ska fördelas och gällande begravning. Dödsbodelägare är alla som på grund av lag eller testamente har rätt till andel i dödsboet. Det kan alltså vara både barn, särkullbarn och annan som genom testamente ska få ta del av arvet.
Man kan också genom en fullmakt ge någon annan rätt att fatta beslut och agera vid dödsboförvaltningen eller i händelse av demens eller annan sjukdom.
Vad gäller för er?
Det det både fördelar och nackdelar med äktenskap respektive samboskap. Du nämner att ni båda har särkullbarn vilket gör att era respektive barn kommer ha rätt till sitt arv oavsett. Om ni vill ha större rätt till varandras egendom är äktenskap att föredra. Däremot finns det möjlighet att, som ni redan gjort, upprätta testamente, alternativt samboavtal eller äktenskapsförord för att på förhand trygga tillvaron för partnern.
- Ett samboavtal kan dock endast innefatta bostad och bohag
- Ett äktenskapsförord kan bestämma viss egendom till enskild egendom eller se till så att även enskild egendom ska ingå vid bodelning
- Genom testamente kan ni reglera uppdelningen hur ni vill, era respektive barn kommer dock alltid få rätt till sitt arv
Rekommendation
Jag föreslår att du och din sambo inför mötet diskuterar hur ni vill att er egendom ska fördelas och om det kan vara aktuellt att upprätta något av ovan nämnda avtal eller se över ert nuvarande testamente. När ni väl bokat er tid kommer juristen höra av sig om det är något särskilt ni behöver förbereda.
Har ni fler frågor gällande vad som behöver förberedas kan ni också kontakta vårt kontaktcenter. Du bokar er tid med jurist här.
Du kan också läsa mer om testamente, äktenskapsförord och samboavtal hos Familjens Jurist inför ert möte. Om ni vill veta mer om fullmakt så finns det också en bra sammanfattning. Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.