Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Tips kring framtidsfullmakter

Jag har skrivit ett utkast till Framtidsfullmakt med ledning av information på Svenska Bankföreningens hemsida. Jag har ett par frågor
1. Jag har två barn, en son liksom jag själv bosatt i Stockholm, en dotter bo utomlands. Jag har angivit båda barnen som fullmaktshavare. Rent praktiskt kommer naturligtvis fullmaktens uppgifter att skötas av den som bor i Stockholm. Vi har mycket god kontakt inom familjen och ingen misstror den andra. Bör/kan min dotter ändå i sin tur skriva en fullmakt till min son för att han ur juridisk synpunkt ska kunna hantera sina uppgifter som fullmaktshavare?
3. Kan/bör man avsluta fullmakten så här:
Fullmakten upphör att gälla när jag avlider. Dock skall den gälla även fortsättningsvis vad gäller betalning av löpande räkningar( intill arvskifte är genomfört)?

Rådgivarens svar

2018-03-15

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler om framtidsfullmakt hittar du i lag om framtidsfullmakter (LFF).

Fråga 1: Eftersom att du har angett att både din son och din dotter ska vara fullmaktshavare ser jag ingen anledning till att din dotter ska ge din son en fullmakt eller vice versa. Om framtidsfullmakten är tillräckligt klart utformad och uppfyller formkraven så finns det inget hinder mot att både din dotter och din son ska kunna använda den oberoende av varandra.

I 29§ LFF framgår det även att fullmaktshavaren vid tillfälliga förhinder har möjlighet att delegera fullmakten vidare till en ersättare. Ett tillfälligt förhinder kan exempelvis vara att fullmaktshavaren åker på semester eller är sjuk (prop 2016/17:30, s. 133).

Fråga 2: Huvudregeln är att framtidsfullmakten fortsätter att gälla efter fullmaktsgivarens död (prop 2016/17:30, s 53). Precis som vid återkallelse av fullmakter tillämpas Avtalslagens regler vid fullmaktsgivaren död. Fullmakten är giltig tills att dödsboförvaltningen kommit på plats (21§ Avtalslagen).

Om du skriver i fullmakten att den inte längre ska vara gällande vid ditt dödsfall så kommer giltigheten av fullmakten upphöra i samband med det ögonblicket. När dödsboet är på plats kommer de personer som är delägare i dödsboet betala räkningar m.m. Eftersom dina barn kommer att ingå i dödsboet (jfr 18 kap. 1§ ärvdabalken) ser jag ingen anledning för dig att skriva något om fullmaktens giltighet efter din död.

Sammanfattning och råd

Min bedömning är att det inte är helt nödvändigt för dig att ta med någon av dina föreslagna formuleringar. Min generella råd till privatpersoner som vill upprätta egna juridiska dokument är att man försöker följa standardmallen så nära som möjligt. De standardmallar som du hittar på nätet är ofta inte gjorda för att du ska göra egna tillägg. Samma sak gäller för mallar som avser testamenten, köpeavtal m.m. Jag har själv inte sett någon gratismall för framtidsfullmakter som jag tycker är bra och som jag kan rekommendera. När man utformar en framtidsfullmakt är det viktigt att ta hänsyn till de rättshandlingar som är unika för den enskilda individen. Håller man en fullmakt allt för generell är det inte säkert att mottagaren av den accepterar den. Om du behöver hjälp med att upprätta en fullmakt kan vi hjälpa dig med det. Vi har flera jurister som arbetar med framtidsfullmakter som du kommer i kontakt med här. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.