Hej.
Ser gärna att ni besvarar min fråga med de exempel på siffror jag beskriver, då blir det lättare att förstå.
Vi är gifta. Vi har två gemensamma barn. Maken har ett särkullsbarn.
Vi har inbördes testamente som anger full äganderätt. Vi har äktenskapsförord där jag har enskild egendom på 1 500 000:- . därutöver har jag giftorättsgods för 300 000:-, och maken har giftorättsgods för 400 000:- Tillsammans äger vi alltså 2 200 00:-
Nu undrar vi: om jag går bort först, vilka summor får då särkullsbarnet och våra gemensamma barn när även maken går bort? ( vi leker med tanken att summorna är konstanta)
Vi vill få klarhet i om värdet av min enskilda egendom fördelas enbart till våra gemensamma barn.
Har det någon betydelse om vi ändrar testamentet till fri förfoganderätt, om vi antar att ovanstående exempel gäller?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Vad skulle hända vid dödsfall?
Om du skulle gå bort skulle först en bodelning göras mellan dig och din make (äktenskapsbalken, förkortad ÄktB, 9 kap 1 §). I denna skulle den enskilda egendomen inte räknas med (ÄktB 10 kap 1 §), och era 700 000 kronor skulle delas lika mellan er = 350 000 kr vardera. Det du lämnar efter dig skulle alltså vara totalt 1 850 000 kronor, som enligt ditt testamente skulle ärvas av din man med full äganderätt – dvs att han kan välja att skriva ett testamente där det står att all hans egendom (inklusive din enskilda egendom) ska fördelas lika mellan alla hans barn (era gemensamma + särkullbarnet). För att din enskilda egendom ska fördelas enbart till era gemensamma barn bör det framgå av ditt testamente. Enskild egendom innebär enbart att egendomen borttas från bodelningen (skilsmässa) – inte från arv.
Fri förfoganderätt
Om han istället ärver dig med fri förfoganderätt kan han göra (i princip) vad som helst med din enskilda egendom under sin levnadstid, men har inte rätt att testamentera bort den till t ex särkullbarnet. Om det finns egendom kvar ska den ärvas av dina barn.
Rekommendation
Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en av våra jurister för att säkerställa att testamenten och äktenskapsförord skrivs så att resultatet blir det du vill ha. Vi har paketpriser när flera avtal upprättas och erbjuder även gratis rådgivning över telefon. Se mer om våra tjänster HÄR.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.