Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Testamente med avsikt att utesluta en förälder från att ta arv

HEJ!
Jag är en kvinna med 2 vuxna barn, en dotter sen ett tidigt förhållande där jag ensam tog hand om henne.
Hon har ingen kontakt med sin pappa.
En son i mitt äktenskap, där jag nu är änka sen 17 år tillbaks.
Om min dotter skulle avlida före mig vem ärver henne då?
Om både hon och jag avlider samtidigt vem ärver oss då?
Nuvarande finns inget testamente.
Kan hon skriva ett testamente till fördel för mig och hennes lillebror?

Rådgivarens svar

2017-09-16

Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning. Reglerna som besvarar dina funderingar hittar du i ärvdabalken (ÄB), och nedan kommer jag kort att redogöra för reglerna i just ert fall, samt ge er en rekommendation för hur ni bör gå vidare med ert ärende.

Vem ärver?
Rätten till arv tillkommer i första hand den avlidnes bröstarvingar i rakt nedstigande led, vilket framgår av ÄB 2:1. Det innebär alltså att om din dotter själv har barn eller skaffar barn under hennes livstid så kommer arvet från henne att tillfalla hennes barn. Om din dotter emellertid skulle avlida utan några egna barn så tillfaller arvet föräldrarna i enlighet med ÄB 2:2 st. 1, vilket innebär att du och din dotters pappa tar arv efter dottern med hälften var. Det spelar alltså ingen roll att din dotter inte har kontakt med sin pappa.

Om båda avlider samtidigt
Om du och din dotter skulle avlida samtidigt så framgår det av ÄB 1:1 att rätten till arv endast kan tas av den som lever vid arvlåtarens död. Vidare framgår det av ÄB 1:2 att om det inte är möjligt att bevisa vem av er som avled först så ska utgångspunkten vara att man ska behandla situationen som att ni inte överlevt varandra. Det kanske låter lite komplicerat, men jag ska försöka förklara situationen så gott det går genom ett exempel.

Exempel
A och B råkar tillsammans ut för en svår trafikolycka där båda omkommer. Eftersom tidpunkten för både A:s och B:s död sammanfaller så går det inte att avgöra vem av dem som avled först. Situationen behandlas alltså i detta läge som att A avled före B och att B avled före A. Varken A eller B har således rätt ärva varandra, vilket medför att arvet fördelas på nästa legala arvtagare i arvsordningen.


Exemplet visar alltså på att om du och din dotter skulle avlida samtidigt så skulle ni inte kunna ärva varandra. Arvet efter dig går således till din son som är din enda bröstarvinge. Eftersom du inte kan ta arv efter din dotter så träder din son in, i egenskap av halvbror till din dotter, som arvtagare i enlighet med ÄB 2:2 st. 2. Han ärver således den del av arvet som skulle ha tillfallit dig, och dotterns pappa ärver hälften.

Testamente
För att dotterns pappa ska avskäras från rätten att ta arv efter dottern så kan din dotter upprätta ett testamente i enlighet med ÄB 10:1. Testamentet ska upprättas skriftligen och bevittnas av två personer. Ett testamente kan således upprättas till förmån för dig och din son som arvtagare om din dotter skulle avlida, eftersom den legala arvsrätten enbart är tvingande till viss del när det kommer till den avlidnes bröstarvingar. Din dotters far är emellertid ingen bröstarvinge och kan därför avskäras rätten till arv genom testamentet.

Sammanfattning och rekommendation
Du och dotterns pappa är enligt lag berättigade att ärva dottern om hon avlider utan egna barn. Om dottern har egna barn så tillfaller arvet i första hand dem eller deras barn i rakt nedstigande led. Vill din dotter försäkra sig om att hennes pappa inte ska ärva henne kan hon upprätta ett testamente till förmån för dig och din son. Det kan vara bra att skriva in ett villkor i testamentet om att arvet ska tillfalla er om hon själv inte får egna barn. Annars gäller testamentet fram till barnens laglott. En bröstarvinge är nämligen tillförsäkrad en rätt till arv som motsvarar hälften av arvet de skulle fått ut om testamentet inte fanns (ÄB 7:1), men det krävs att bröstarvingen påkallar jämkning av testamentet enligt ÄB 7:3 för att få ut sin laglott. Rätten till laglott är, som jag tidigare nämnde, begränsad till bröstarvingar, vilket innebär att ingen annan kan kräva laglott om ett testamente är upprättat.

Mitt tips till din dotter är att hon upprättar ett testamente där hon skriver att antingen bara du eller att du och din son tillsammans ärver henne vid hennes frånfälle, med villkoret att testamentet ska gälla så länge hon inte får egna barn. På så sätt inskränker inte testamentet din dotters eventuella barns legala arvsrätt.

Önskar ni hjälp med att upprätta ett testamente kan ni använda er av vår tjänst Webbjuristen som erbjuder upprättande av testamente via telefon. Vill ni hellre upprätta ett testamente tillsammans med en jurist på ett fysiskt kontor så kan ni boka tid hos någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist genom att fylla i vårt webbaserade bokningsformulär som ni hittar HÄR.
 

Jag hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.